wrapper

Пятница, 03 февраля 2017 14:22

В НБУ розповіли, наскільки в Україні зросте безробіття через підвищення мінімалки

Оцените материал
(0 голосов)

Зростання витрат на оплату праці, особливо для малого та середнього бізнесу, призведе до суттєвішого зниження зайнятості, ніж прогнозувалося раніше. Про це йдеться в оприлюдненому інфляційному звіті Національного банку за січень 2017 року.

"За оцінками НБУ, загальна чисельність працівників формального сектору економіки в 2017 році скоротиться на 9% порівняно з 2016 роком. Внесок скорочення за рахунок підвищення МЗП становитиме 5,4 в.п. (або близько 630 тис. осіб)", - зазначають в НБУ.

При цьому, зниження офіційної зайнятості буде непропорційним. Більшою мірою воно відбуватиметься за рахунок малого та середнього бізнесу та фізичних осіб-підприємців.

"Насамперед пояснюється це майже двократним збільшенням податкового тиску на підприємства на єдиному податку", - йдеться в інфляційному звіті.

Водночас, в НБУ кажуть, що частково таке зниження компенсується збільшенням неформальної зайнятості.

Крім того, збільшення середнього рівня оплати праці в економіці може стимулювати повернення на ринок праці частини тих зневірених осіб, які почнуть пошуки роботи, та, як наслідок, рівень безробіття може додатково збільшитися.

У цілому ж, за оцінками НБУ, зайнятість скоротиться на 5 відсоткових пунктів порівняно з 2016 роком, що відповідатиме 10%-му рівню безробіття за методологією Міжнародної організації праці.

Прочитано 27 раз

Про нас

Ми – команда проекту «Україна небайдужа» - волонтери та журналісти. Ми робимо цей проект без спонсорів та без політиків. Наша мета – зробити небайдужість державною політикою) Ми захищаємо та підтримуємо тих, хто в цьому потребує – хворих та слабких. Ми розповідаємо про сильних, які роблять добрі та корисні справи, не сподіваючись на підтримку влади. Наша країна має бути затишною та доброю для людей. І робити її такою мусить не влада, не політики, а ми – небайдужі громадяни.