wrapper

Среда, 09 ноября 2016 16:24

В Україні сьогодні відзначають День української писемності та мови

Оцените материал
(0 голосов)

В Україні сьогодні, 9 листопада, відзначають День української писемності та мови.

За православним календарем - це день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця - послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія.

Цьогоріч День української писемності та мови українці відзначатимуть 19 раз, оскільки започатковане свято було у 1997 році тодішнім президентом України Леонідом Кучмою.

У День української писемності та мови за традицією: покладають квіти до пам'ятника Несторові-літописцю; відзначають найкращих популяризаторів українського слова; заохочують видавництва, які випускають літературу українською мовою; стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика.

Також із 2000 року у цей день у прямому ефірі "Українського радіо" транслюють "Диктант національної єдності", який може написати будь-який охочий. Текст диктує його укладач, доцент Київського університету імені Бориса Грінченка, автор підручників та посібників з української мови Олександр Авраменко.

Всі, хто напише диктант, зможуть направити його на перевірку до редакції "Українського радіо" або перевірити самостійно, коли текст з'явиться на сайті.

Паперові листи слід надсилати 9-10 листопада за адресою вул. Хрещатик, 26, Київ-1, 01001; електронні - до 12:00 10 листопада за адресою Этот адрес электронной почты защищён от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра..

Президент України Петро Порошенко на своїй сторінці в Фейсбуці привів слова відомої сучасної української письменниці Ліни Костенко та написав: 

" Сьогодні наша держава відзначає День української писемності та мови. Хай вічно звучить українська мова – душа і серце нашого народу!".

Прочитано 3 раз

Про нас

Ми – команда проекту «Україна небайдужа» - волонтери та журналісти. Ми робимо цей проект без спонсорів та без політиків. Наша мета – зробити небайдужість державною політикою) Ми захищаємо та підтримуємо тих, хто в цьому потребує – хворих та слабких. Ми розповідаємо про сильних, які роблять добрі та корисні справи, не сподіваючись на підтримку влади. Наша країна має бути затишною та доброю для людей. І робити її такою мусить не влада, не політики, а ми – небайдужі громадяни.