wrapper

Понедельник, 10 июля 2017 14:19

Приходьте до Кабміну, щоб врятувати важкохворих рідних

Оцените материал
(0 голосов)

 

12 липня о 9:00 під стінами Кабміну зберуться рідні та близькі онкохворих, що потребують лікування за кордоном. Вони прийдуть просити  прем'єр-міністра Гройсмана вплинути на в.о. міністра охорони здоров'я пані Супрун, та міністра фінансів Данилюка, щоб вони негайно видали гарантійні листи онкохворим, яких вже чекають в закордонних клініках для проведення операцій з трансплантації органів або кісткового мозку. Подібних операцій в Україні не роблять.

Цього року державним бюджетом передбачено 203 948,9 тис. грн. для лікування українців за кордоном. На сьогодні в державній черзі на трансплантації за кордоном знаходиться більше 90 важкохворих, а гроші в Міністерстві закінчилися ще в березні. Грошей, які додатково у червні виділив уряд, вистачить хіба що на третину важкохворих.  Верховна Рада має прийняти зміни до бюджету і виділити додатково 100 мільйонів на таких пацієнтів (хоча це лише третина від реальної потреби). При цьому черга збільшується щотижня. В кращому випадку гроші надійдуть аж у вересні. Багато важкохворих людей, яких ще можна врятувати, їх просто не дочекається, як не дочекалися Вікторія Гонгало, Юлія Сокольцова, Андрій Владиченко та багато інших українців

Ситуацію могли б виправити гарантійні листи - за їх наявності клініки згодні проводити операції в розстрочку. Але саме зараз такі гарантійні листи пацієнтам чомусь перестали давати.

Гарантійного листа не може отримати 28-річний Ігор Остапчук, якому 09.12.2016р. було встановлено діагноз: гострий лімфоблатсний лейкоз. Пройшов 5 курсів хіміотерапії. Було проведене обстеження в Туреччині. Лікарі наполягають на терміновій трансплантації кісткового мозку від неродинного донора, оскільки організм не відповідає на медикаментозне лікування. Для проведення трансплантації необхідно 110 000 доларів. Клініка в Туреччині могла б готувати Ігоря до трансплантації вже зараз без всієї суми грошей, якщо буде гарантійний лист від МОЗ України.

В такій же ситуації опинилася 30-річна Наталія Єлагіна. Діагноз – гострий лейкоз, тип М4. Станом на 12.06.2017 року Наталія пройшла 4 курси хіміотерапії в Київській обласній клінічній лікарні. Наталі провели обстеження в Білорусі. На сьогодні 9-а клінічна міська лікарня м. Мінська готова прийняти на лікування Наталю з метою проведення алогенної трансплантації гемопоетичних клітин від неродинного донора. Вартість лікування, озвучена лікарнею, становить 115 600 доларів. Клініка готова прийняти Наталю без всієї суми грошей, але з гарантійним листом від МОЗ, якого вона не може отримати.

Життя Ігоря Остапчука, Наталії Єлагіної та багатьох інших українців залежить від підпису та печатки чиновників. Прийдіть 12 липня о 9:00 до Кабміну, щоб їх підтримати.

Джерело

Прочитано 907 раз

Про нас

Ми – команда проекту «Україна небайдужа» - волонтери та журналісти. Ми робимо цей проект без спонсорів та без політиків. Наша мета – зробити небайдужість державною політикою) Ми захищаємо та підтримуємо тих, хто в цьому потребує – хворих та слабких. Ми розповідаємо про сильних, які роблять добрі та корисні справи, не сподіваючись на підтримку влади. Наша країна має бути затишною та доброю для людей. І робити її такою мусить не влада, не політики, а ми – небайдужі громадяни.