wrapper

Четверг, 13 июля 2017 16:32

"Трансплантація - життя": родини важкохворих просили уряд збільшення фінансування лікування за кордоном

Оцените материал
(0 голосов)

 

12 липня під стінами Кабінету Міністрів України родичі та друзі важкохворих, які потребують лікування за кордоном, просили в Уряду збільшити фінансування на оплату надскладних операцій. Бюджетний комітет Верховної Ради 12 липня затвердив суму в 100 мільйонів гривень, що допоможе оплатити операції максимум для 30 пацієнтів. Всього у черзі - 93.
Щоб врятувати своїх близьких, українці вийшли на мирну акцію, підписали та передали Володимиру Гройсману звернення зі своїми вимогами.

«Ми просимо забезпечити фінансування програми «Лікування громадян за кордоном» в розмірі 470 мільйонів гривень для покриття витрат на операції українських громадян на 100 відсотків. 74 пацієнти проліковано на суму 203 мільйонів гривень. На черзі вже перебувають 93 пацієнти. За інформацію МОЗ ще є більше 30 справ, котрі не перебувають на обліку. До кінця року орієнтовно потребувати лікування за кордоном будуть близько 170 осіб (з врахуванням 93-х осіб, які зараз на обліку). Середня вартість лікування становить 2 мільйони 756,1 тис. грн. Потреба в бюджетних коштах на покриття цих витрат становить 468 мільйонів 537 тис грн. (майже 470 мільйонів). На обліку є пацієнти, лікування котрих перевищує 300 тисяч доларів. Це приблизні розрахунки в потребах, проаналізовані громадськістю».

Необхідне фінансування можна знайти у резервних фондах Кабінету Міністрів України. Тож родичі онкохворих відступати не збираються. До їхнього заходу долучилась і в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, яка після спілкування із родичами важкохворих також поставила свій підпис під зверненням.

Окрім того, родичі важкохворих прийшли на засідання Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я. Народний депутат Сергій Мельничук запропонував включити до порядку денного засідання комісії питання збільшення фінансування програми «лікування за кордоном». Тож родини пацієнтів мали змогу висловити свою позиції та навести аргументи за збільшення фінансування. Слова присутніх на Комітеті підтвердив заступник міністра охорони здоров'я Роман Ілик. За його інформацією, сьогодні потреба у фінансуванні - 420 мільйонів гривень. Це допоможе оплатити лікування для 119 пацієнтів.

(Варто зазначити, що 13 липня пройшло і засідання комісії Міністерства охорони здоров'я, яка розглянула заяви від онкохворих, тож тепер черга на оплату лікування за кордоном складається із 119 осіб).

Комітет Верховної Ради з питань охорони здоров'я підтримав пропозицію збільшити фінансування програми «Лікуванням українців за кордоном» до 420 мільйонів гривень. Окрім того, на засіданні Уряду Володимир Гройсман дав доручення покрити потребу у фінансуванні по зазначеній програмі.

За матеріалами блогу Юрія Андрєєва
ЦЕНЗОР.НЕТ

Прочитано 1044 раз

Про нас

Ми – команда проекту «Україна небайдужа» - волонтери та журналісти. Ми робимо цей проект без спонсорів та без політиків. Наша мета – зробити небайдужість державною політикою) Ми захищаємо та підтримуємо тих, хто в цьому потребує – хворих та слабких. Ми розповідаємо про сильних, які роблять добрі та корисні справи, не сподіваючись на підтримку влади. Наша країна має бути затишною та доброю для людей. І робити її такою мусить не влада, не політики, а ми – небайдужі громадяни.