wrapper

Воскресенье, 23 июля 2017 21:50

За крок до спасіння життів важкохворих

Оцените материал
(0 голосов)

 Пройшло більше тижня після мітингу родин онкохворих під стінами Кабінету Міністрів України. Звичайні українці, чиї рідні помирають від важких хвороб та не мають шансів на порятунок в Україні, очікують на гарантовані державою кошти для лікування за кордоном.

У день нашого мітингу ми зробили неможливе – разом із заступником міністра охорони здоров’я Романом Іликом вдалося переконати членів комітету ВР з питань охорони здоров’я, що до кінця року по програмі "Лікування за кордоном" потрібно 420 мільйонів. Складніше було під час засідання бюджетного комітету. Але до тих 100 мільйонів, що просив МОЗ і 16 мільйонів, які додали за поданням народного депутата, ми "випросили" ще 70 мільйонів гривень. Цієї загальної суми – 186 мільйонів – за підрахунками МОЗ вистачить, що відправити важкохворих на лікування!

Що ж ми разом із родинами онкохворих робили весь цей тиждень? Ми не зупинились на досягнутому, адже попереду – довга процедура очікування коштів. Міністерство охорони здоров’я може розпоряджатися тільки тими коштами, які фактично є на їхньому рахунку. До того ж, законопроект №6600 ще має бути підписаний, опублікований і тільки тоді Мінфін почне процедуру перерахування 186 мільйонів. Ця довга процедура може тривати близько 2 місяців. Важкохворі, яким потрібна термінова трансплантація кісткового мозку або органів від неродинного донора, не можуть чекати так довго. Тому всі ці дні родичі, друзі та знайомі пацієнтів, що перебувають у черзі, максимально об’єдналися.

По крихтах ми збираємо інформацію про тих, хто є у черзі, намагаємося зв’язатися із високопосадовцями, щоб пришвидшити процедуру. Комісія МОЗу по направленню на лікування громадян за кордон щодня інформує рідних про стан справ, готова у над короткий термін зібрати комісію та розподілити фінансування між пацієнтами. Чекають підписаного закону.

21липня голова Верховної Ради України Андрій Парубій підписав законопроект (було багато правок "з голосу", тому необхідно багато часу, щоб правильно прописати проголосовані пропозиції депутатів). Ми дуже вдячні Вам, пане Андрію за Вашу підтримку!

Окрім того, помічниця Марини Порошенко Наталія Бутенко-Беба (Nataliya Butenko-Beba) обговорила це питання із пані Мариною. І це неймовірно – перша леді дуже нас підтримує! З її сторони буде максимальна допомога! Підписаний Верховною Радою законопроект вже в Адміністрації Президента і нам потрібен підпис Петра Порошенко. Тому ми дуже сподіваємося, що Петро Олексійович поставить свій підпис під законопроектом №6600 найближчим часом.

Кожен день відстрочки підпису – це мінус одне життя важкохворого.

Упевнені, що за такої колосальної підтримки нам вдасться врятувати кожного, хто так очікує на порятунок!

Юрій Андрєєв

bytva

Від редакції. Учасники акції під стінами Кабміну просили забезпечити фінансування програми «Лікування громадян за кордоном» в розмірі 470 мільйонів гривень для покриття витрат на операції українських громадян на 100 відсотків. До кінця року орієнтовно потреба в лікуванні буде близько 170 осіб (з врахуванням 93-х осіб, які є зараз на обліку). Середня вартість лікування становить 2 мільйони 756,1 тис. грн. Потреба в бюджетних коштах на покриття цих витрат становить 468 мільйонів 537 тис грн. (майже 470 мільйонів). На обліку є пацієнти, лікування котрих перевищує 300 тисяч доларів. Це приблизні розрахунки в потребах, проаналізовані громадськістю.

Прочитано 1629 раз

Про нас

Ми – команда проекту «Україна небайдужа» - волонтери та журналісти. Ми робимо цей проект без спонсорів та без політиків. Наша мета – зробити небайдужість державною політикою) Ми захищаємо та підтримуємо тих, хто в цьому потребує – хворих та слабких. Ми розповідаємо про сильних, які роблять добрі та корисні справи, не сподіваючись на підтримку влади. Наша країна має бути затишною та доброю для людей. І робити її такою мусить не влада, не політики, а ми – небайдужі громадяни.