wrapper

Понедельник, 17 апреля 2017 14:56

Оформити допомогу при народженні дитини можна не виходячи з дому

Оцените материал
(0 голосов)

 

Отже, раніше для оформлення першої допомоги батькам доводилося неодноразово навідуватися до органів соцзахисту і надавати їм усі необхідні документи. Проте вже з 10 березня почав працювати новий сервіс із призначення допомоги при народженні дитини в електронному режимі. 

«Таку допомогу отримують жінки, які народжують, — каже міністр соціальної політики Андрій Рева. — Механізм призначення цієї допомоги був класичним: жінці обов’язково потрібно було йти до органу соціального захисту населення, стояти в черзі й вислуховувати «вас тут не стояло, зайдіть завтра» тощо. Перенервувавши і врешті потрапивши на прийом до фахівця, треба було написати заяву, надати необхідні документи. Якщо нічого не забули — добре, інакше доведеться йти і доносити документи. Потім необхідно піти в банк, відкрити рахунок і знову повернутись до органу соціального захисту й повідомити його номер. І лише після цього можна було йти додому і чекати на кошти, які перекажуть на утримання дитини. Щоб спростити й поліпшити всю цю процедуру, запропонували її змінити. Ми пішли шляхом переведення надання послуги в електронний режим».

У Міністерстві соціальної політики вирішили це зробити, розуміючи, що потенційні її отримувачі — молодь до 35 років, яка активно користується гаджетами. Тому їм значно легше повідомити необхідну інформацію через всесвітню мережу, ніж вистоювати черги і спілкуватися з працівниками органів соціального захисту населення.

«Працюючи над спрощенням надання цієї послуги, ми виходили з того, що молоді мами належать до цільової групи, яка не може витрачати багато часу на оформлення документів, — сказав Андрій Рева. — Жінки, у яких є маленькі діти, прив’язані до режиму дня. Для них зайва хвилина перебування в органах державної влади — проблема навіть з точки зору харчування дитини. Третя дуже важлива річ для надання якісної послуги — потрібно мати надійних контрагентів. Тобто ми обов’язково повинні мати справу з тими, у кого є чіткий і правильний реєстр для верифікації цього процесу. Проаналізувавши всі обставини, ми дійшли висновку, що починати потрібно саме з цього виду допомоги».

Швидко і легко

Є ще однин беззаперечний плюс електронного оформлення цієї послуги. «В Україні 300 тисяч пологів, тому зрозуміло, що ця послуга буде затребувана, — зауважив президент фонду «Східна Європа» Віктор Лях. — Її впровадження дасть змогу уникнути будь-яких зловживань, оскільки єдина база даних зберігатиметься в Міністерстві соціальної політики».

Для оформлення допомоги батькові чи матері слід зайти на сайт Мінсоцполітики (e-services.msp.gov.ua) і в електрон­ному вигляді заповнити форму, яку одразу ж буде зареєстровано. Згодом її можна буде оформити на єдиному державному порталі адміністративних послуг (my.gov.ua).

«Думаю, що заповнен­ня форми, необхідне для отримання допомоги, триватиме не більш як 20 хвилин, — переконує голова Державного агентства з питань електронного урядування Олександр Риженко. — На кожному етапі заповнення заяви ми запровадили систему чату, тобто в онлайн-режимі за потреби фахівці проконсультують батьків. У тестовому режимі вже опрацьовано 350 заяв з усієї України».

У запропоновану форму необхідно внести таку інформацію: номер свідоцтва про народження дитини, дату народження, дані про батьків тощо. Заповнена в електронному вигляді заява потрапляє до інспектора, який має доступ до реєстру Мін’юсту, де її верифікують. А потім цей документ надходить на обробку, формується справа. Якщо у заявниці є електронний цифровий підпис, то далі все відбувається в електронному режимі аж до переказу коштів на банківський рахунок. Якщо ж електронного цифрового підпису немає, заявниці повідомляють час, коли вона має прийти в орган соцзахисту і підписати документи. Після цього кошти перерахують на її особистий рахунок.

Так молодим мамам і татам не доведеться витрачати час і нерви на непотрібні візити в держорга­ни, а насолоджуватися батьківством. Докладніше дивіться: https://ukurier.gov.ua/uk/articles/oformiti-derzhavnu-viplatu-pri-narodzhenni-ditini-/

Прочитано 50 раз

Про нас

Ми – команда проекту «Україна небайдужа» - волонтери та журналісти. Ми робимо цей проект без спонсорів та без політиків. Наша мета – зробити небайдужість державною політикою) Ми захищаємо та підтримуємо тих, хто в цьому потребує – хворих та слабких. Ми розповідаємо про сильних, які роблять добрі та корисні справи, не сподіваючись на підтримку влади. Наша країна має бути затишною та доброю для людей. І робити її такою мусить не влада, не політики, а ми – небайдужі громадяни.