wrapper

Пятница, 12 мая 2017 12:12

"Доступні ліки" в запитаннях та відповідях

Оцените материал
(0 голосов)

 

- „Доступні ліки” – що це?

- Пацієнт отримує рецепт, у якому вписано діючу речовину, іде в аптеку з наліпкою «Доступні ліки» і отримує препарат безкоштовно або з невеликою доплатою.

Кого стосується програма? – Хворих на астму, діабет 2-го типу і серцево-судинні недуги.

- Навіщо вона? – Відшкодувати хронікам вартість життєво необхідних препаратів.

- Навіщо рецепт? – Щоб хворі не займалися самолікуванням.

- Як і хто формував перелік ліків? Чому в списку немає деяких діючих речовин, до яких звикли хронічні хворі?

- Це базовий перелік, який рекомендує ВООЗ. Так, в проекті немає комбінованих форм, до яких звикла більшість пацієнтів і лікарів, бо вони зазвичай дорожчі. Але є можливість за рахунок наявного переліку скомбінувати дію, щоб досягти того ж результату.

- Чому в аптеках виник дефіцит найпопулярніших препаратів?

- Деякі фармвиробники не розрахували виробничих потужностей, і сьогодні 10 препаратів у дефіциті. Окрім того, низка ліків є в проекті за дещо завищеною ціною, десь до 30 %. Тому МОЗ звернувся до Антимонопольного комітету з проханням розібратися».

- Як часто лікар може виписувати рецепт?

- Так часто, як це потрібно для лікування. Рецепт діє 30 днів. Хронічні хворі можуть отримувати ліки на три місяці наперед. Але в МОЗ радять хронікам ходити до лікаря кожного місяця, щоб краще проводити лікування.

- Скільки хворих скористалися програмою, і коли буде перший звіт?

- Ми збираємо інформацію про кількість виписаних рецептів, отоварених і відшкодованих коштів. Перші підсумки аналізуватимемо в кінці травня, оскільки чекаємо, що проект набере обертів із червня

- У МОЗ закликають приватні аптеки долучатися до програми?

Проект побудований доволі просто. Лікарські засоби, які доставляє дистрибютор до аптечного закладу, протягом 15 днів видають хворим, і упродовж 5 днів аптека отримує кошти.

Детальніше: http://short.media/health/programa-dostupni-liki-pershii-misiats.
 

Прочитано 152 раз

Про нас

Ми – команда проекту «Україна небайдужа» - волонтери та журналісти. Ми робимо цей проект без спонсорів та без політиків. Наша мета – зробити небайдужість державною політикою) Ми захищаємо та підтримуємо тих, хто в цьому потребує – хворих та слабких. Ми розповідаємо про сильних, які роблять добрі та корисні справи, не сподіваючись на підтримку влади. Наша країна має бути затишною та доброю для людей. І робити її такою мусить не влада, не політики, а ми – небайдужі громадяни.