wrapper

Вторник, 04 июля 2017 12:54

Угода про зону вільної торгівлі Україна-Канада почне діяти з 1 серпня

Оцените материал
(0 голосов)

 

Україна отримала урядову ноту від Канади про завершення всіх внутрішніх процедур для набуття чинності Угодою про зону вільної торгівлі між двома країнами.

Про це повідомив посол України в Канаді Андрій Шевченко на своїй сторінці у Facebook.

"Друзі, спішу повідомити: вільна торгівля між Україною і Канадою почнеться 1 серпня! У нас подвійне відчуття: фініш і старт – два в одному. Це історичний момент, який підсумовує колосальний пласт роботи наших дипломатів і політиків. Але це і початок набагато значимішого етапу: час наповнювати цю Угоду життям – контрактами, робочими місцями та інвестиціями", - написав він.

Угода з 1 серпня скасує 98% тарифів на українські товари, які продаватимуться до Канади. Для канадських товарів одразу скасовується 72% тарифів, а упродовж 7 років безмитний експорт виросте до 98%.

Угода також взаємно відкриває ринки державних закупівель. Окремі розділи Угоди захищають електронну комерцію та інтелектуальну власність.

Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів на своїй сторінці в Facebook оприлюднив документ, отриманий від канадської сторони.

Що ж насправді дасть Україні ця угода?

Українська сторона зняла для канадських компаній велику частку обмежень в державних закупівлях. В той же час українські компанії не допустили до участі в державних закупівлях Канади, які могли б бути для нас перспективними – в сфері харчової промисловості. Дія Угоди про зону вільної торгівлі не поширюється на молочні продукти, м’ясо птиці та яйця. На ці товари будуть діяти квоти.

Виходить, що українські аграрії більш втратили, ніж здобули від цієї угоди. Канадські компанії будуть експортувати нам товари з високою додатковою вартістю, а Україна все більш закріплюється в статусі сировинного придатку для розвинених країн. Хоча  українська влада дуже й не приховувала, що розраховує не стільки на торгівлю з Канадою, скільки надходження в нашу країну канадських інвестицій.

Джерело 

Прочитано 74 раз

Про нас

Ми – команда проекту «Україна небайдужа» - волонтери та журналісти. Ми робимо цей проект без спонсорів та без політиків. Наша мета – зробити небайдужість державною політикою) Ми захищаємо та підтримуємо тих, хто в цьому потребує – хворих та слабких. Ми розповідаємо про сильних, які роблять добрі та корисні справи, не сподіваючись на підтримку влади. Наша країна має бути затишною та доброю для людей. І робити її такою мусить не влада, не політики, а ми – небайдужі громадяни.