wrapper

Суббота, 22 июля 2017 10:47

В МОЗ скасували інститут головних позаштатних спеціалістів

Оцените материал
(0 голосов)

Для пересічного громадянина головний позаштатний спеціаліст МОЗ України – це головний лікар в країні з певної спеціалізації. Це авторитетна особа, що зазвичай має науковий ступінь та вчене звання, дуже добру репутацію як спеціаліста і чергу пацієнтів на місяці вперед. На додаток, головним позаштатним спеціалістам МОЗ України неформально підпорядковувалися обласні головні позаштатні спеціалісти, тобто була ціла мережа підлеглих.

Ця практика була започаткована ще в СРСР, і в жодній країні світу немає подібної інституції.

Все ніби зрозуміло і логічно. Чому ж ми вирішили цю практику змінити?

Мало хто знає, в чому полягали обов’язки головних позаштатних спеціалістів в МОЗ України. Формально вони мали збирати статистику, запроваджувати нові методи лікування, формувати політику галузі. Але останні роки для деяких спеціалістів основним заняттям в Міністерстві стала участь в процедурі здійснення централізованих закупівель. Раніше – через тендери, тепер – через участь в робочих групах.

Відповідно, лише один лікар обирав назви та типи препаратів, які треба закуповувати для усієї галузі. Це бюджетні витрати на мільйони гривень, по деяким програмам – на сотні мільйонів. Лише один лікар оцінював якість надання медичної допомоги. Один збирав звіти та писав плани...

Ми усвідомлюємо, що робота Міністерства немислима без порад фахівців, без експертної оцінки проблем що виникають, і саме тому ми створили групи експертів МОЗ України.

Це групи тих фахівців з різних галузей медицини, до чиєї думки прислухається медична спільнота, чию думку враховує Міністерство для прийняття рішень. Ми прагнемо звільнити експертів МОЗ України від невластивого лікарям бюрократичного навантаження, проте обов'язково будемо радитися з ними з власне медичних проблем.

Залежно від тих запитань, котрі поставатимуть перед Міністерством, кількість груп та їх персональний склад будуть змінюватися.

Положення: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0488-17

Джерело

Прочитано 615 раз

Про нас

Ми – команда проекту «Україна небайдужа» - волонтери та журналісти. Ми робимо цей проект без спонсорів та без політиків. Наша мета – зробити небайдужість державною політикою) Ми захищаємо та підтримуємо тих, хто в цьому потребує – хворих та слабких. Ми розповідаємо про сильних, які роблять добрі та корисні справи, не сподіваючись на підтримку влади. Наша країна має бути затишною та доброю для людей. І робити її такою мусить не влада, не політики, а ми – небайдужі громадяни.