wrapper

Воскресенье, 30 июля 2017 21:31

Володимир Гройсман розповів про те, за що буде отримувати лікар зарплату і хто профінансує медичні заклади

Оцените материал
(0 голосов)

 

За поясненнями голови Уряду Володимира Гройсмана, фінансування галузі буде докорінно змінено, а орієнтуватися у змінах будуть на європейські країни. Так, фінансуванням медичних закладів будуть займатись в першу чергу місцеві громади, які самі для себе вирішать, який формат закладу їм потрібен, та які лікарі будуть там працювати.

Самі ж лікарі будуть отримувати гроші за конкретну медичну послугу. Вартість кожної з них буде вираховуватись за реальними потребами. Це буде так званий перехід до «Доказової медицини», з виключенням гіпердіагностики. Наприклад, на лікування пневмонії розрахунок буде включати в себе ліки, які буде доцільно використати за станом пацієнта. З розрахунку буде виключена госпіталізація та інші окремі позиції. В саму ж вартість лікування буде включено винагорода лікарю.

А займатись розрахунками, фінансуванням галуззі, та договорами з лікарями (а також дозволами на медичну практику), за словами Гройсмана буде Національна служба здоров’я, яку планують створити до кінця року. За своїми функціями НЗСУ буде схожим на казначейства, та також виступить у ролі оператора.

Уряд, щоб покращити стан фінансування галузі планує залучати місцеві влади, які також мають певні вільні кошті, та чомусь тримають їх на депозитних рахунках у банках. Ці кошти на думку Прем’єра можуть бути використані на закупівлю обладнання, замість того, щоб чекати ще одну медсубвенцію з держбюджету.

Під кінець, Гройсман нагадав, що вже декілька місяців працює урядова програма «Доступні ліки», якою вже встигли скористатись 3,5 млн українців. Восени планується розширити перелік ліків за програмою для лікування інших захворювань  якими особливо вражені українці. На цей час програма робить доступними ліки від хвороби серця, астми та діабету.

Джерело

Прочитано 1095 раз

Про нас

Ми – команда проекту «Україна небайдужа» - волонтери та журналісти. Ми робимо цей проект без спонсорів та без політиків. Наша мета – зробити небайдужість державною політикою) Ми захищаємо та підтримуємо тих, хто в цьому потребує – хворих та слабких. Ми розповідаємо про сильних, які роблять добрі та корисні справи, не сподіваючись на підтримку влади. Наша країна має бути затишною та доброю для людей. І робити її такою мусить не влада, не політики, а ми – небайдужі громадяни.