wrapper

Четверг, 28 сентября 2017 11:14

Як в Україні зупинити епідемію ВІЛ/СНІДу

Оцените материал
(0 голосов)

Епідемію ВІЛ/СНІДу в Україні буде зупинено. Таку спільну заяву 27 вересня зробили в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, директор Об'єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІДУ (UNAIDS) в Україні Яцек Тишко, Голова Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Джованна Барберіс, директор ВООЗ Марте Еверард та голова найбільшої пацієнтської організації БО “Всеукраїнська мережа ЛЖВ” Дмитро Шерембей.

Підставою для такої заяви стала унікальна ситуація, яка складається з трьох факторів. В Україні наявні сприятливі економічні умови – як в межах державного фінансування так і в частині міжнародної фінансової допомоги. Технічні можливості – в країні є доступ до сучасних ліків проти ВІЛ за доступною ціною, є мережа організацій які впроваджують лікування, соціальній супровід та громадський контроль. Та є політична воля МОЗ та Кабінету міністрів України впроваджувати медичну реформу, яка впливатиме на подолання епідемії ВІЛ/СНІДу.

“Сьогодні 75% ліків для ВІЛ-позитивних пацієнтів купує держава. Уряд зробив безпрецедентний крок збільшивши у два рази фінансування програм лікування ВІЛ-інфекції та туберкульозу до рекордних 871 млн грн та 512 млн. Склалась унікальна можливість подолати епідемію ВІЛ/СНІД. Головне – не змарнувати час!” – підкреслила в.о. міністра охорони здоров’я доктор Уляна Супрун.

За оцінкою міжнародних організацій Україна знаходиться на етапі, коли ми як ніколи близькі до успіху, і для цього є все необхідне. “Україна є учасником глобальної стратегії ООН “90 90 90” щодо подолання ВІЛ/СНІДу у світі. Київ та Одеса стали першими містами в країні, які підписали стратегію ООН в рамках окремих міст Fast Track Cities”.

“Україна має всі необхідні ресурси та політичну волю для подолання епідемії ВІЛ-інфекції. Сьогодні необхідно зосередитись на тому, щоб всі люди, які живуть з ВІЛ, були забезпечені лікуванням. Наша спільна мета з Урядом України – забезпечити ефективним лікуванням кожну людину відразу після встановлення діагнозу, що дозволить зупинити епідемію”, – директор UNAIDS в Україні Яцек Тишко.

Голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Джованна Барберіс відзначила, що Україна зробила значний крок у боротьбі зі СНІДом. “За останні 15 років досягнули 95% охоплення профілактичними послугами вагітних жінок та зниження рівня передачі ВІЛ від матері до дитини у 9 разів. Однак, попереду ще багато викликів на шляху до міжнародних цілей. Тільки спільні та прискорені зусилля Уряду, громадського суспільства та міжнародних організацій можуть сприяти досягненню необхідного прогресу”.

За останні 10 років в Україні у 20 разів збільшилася кількість пацієнтів, які отримують лікування проти ВІЛ – антиретровірусну терапію (АРТ) – до 82 860 пацієнтів. Але, на жаль, сьогодні досі лише кожен другий ВІЛ-інфікований українець знає свій діагноз та звернувся до лікаря.

“Ми з вами живемо в історичний час і будемо свідками того, як епідемію ВІЛ в Україні буде зупинено, – говорить Дмитро Шерембей, голова БО “Всеукраїнська мережа ЛЖВ”. – Сьогодні завдяки технологіям ВІЛ-позитивні люди, які приймають терапію живуть на 100% повноцінним життям і не передають вірус”.

28-29 вересня 2017 року Міністерство охорони здоров'я України за підтримки Об’єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІДу (UNAIDS), Всесвітньої організації охорони здоров'я та Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) ініціювало проведення Національної консультації «Як зупинити ВІЛ/СНІД в Україні». Залучено представників регіонів, міжнародних та національних експертів, представників пацієнтських організацій. Завдання – синхронізувати розуміння ситуації, визначити кроки та відповідальні ролі і розробити план щодо зупинки епідемії в Україні.

Довідка

Станом на 1 липня 2017 року під медичним наглядом перебувало 136 965 ВІЛ-інфікованих громадян України. За оціночними даними Центру Громадського здоров’я МОЗ в Україні проживає близько 240 ВІЛ-позитивних громадян.

За період 1987-2017 років зареєстровано 306 295 ВІЛ-інфікованих. У тому числі 97 584 випадки захворювання на СНІД та 43 206 померлих від захворювань, зумовлених СНІДом.

За останні 30 років 43 206 українців померло від СНІДу. Сумна статистика підтверджує, що серед померлих 80% складають особи активного та працездатного віку 25 – 49 років.

Джерело

 

 

Прочитано 718 раз

Про нас

Ми – команда проекту «Україна небайдужа» - волонтери та журналісти. Ми робимо цей проект без спонсорів та без політиків. Наша мета – зробити небайдужість державною політикою) Ми захищаємо та підтримуємо тих, хто в цьому потребує – хворих та слабких. Ми розповідаємо про сильних, які роблять добрі та корисні справи, не сподіваючись на підтримку влади. Наша країна має бути затишною та доброю для людей. І робити її такою мусить не влада, не політики, а ми – небайдужі громадяни.