wrapper

Воскресенье, 23 апреля 2017 21:00

В Сумах комунальне майно продають за копійки

Оцените материал
(0 голосов)

 

Мова йде про нежитлове приміщення у 140 кв. м на останньому поверсі першої житлової багатоповерхівки одразу за Харківським мостом. Колись тут «мешкали» художники, потім приміщення закинули і воно числилось на рахунку управління майна. Тривалий час, поки йшло оформлення документів, у 140-ка квадратних метрів у самісінькому центрі міста не було господаря. А щойно формальності були залагоджені, міська влада технічно і загалом законно продала його компанії одного із депутатів міської ради.

Гроші від продажу комунального майна мають поповнювати міську казну, йти на розвиток міста та його інфраструктури, на інші не менш важливі для кожного мешканця потреби. Сьогодні ж власність громади продається за заниженими цінами і зацікавленим людям.

У законодавчому полі придиратися до цієї угоди немає причин. Всі формальності були витримані, явні порушення відсутні. Але! Головна проблема у тому, що комунальне майно продається неефективно. І яскравий тому приклад – Харківська, 1.

Щоб продати те чи інше приміщення із комунальної власності, депутати міської ради мають проголосувати за це. Далі проводиться оцінка цих приміщень незалежною фірмою, що обирається на конкурсній основі, і, за згоди управління майна, оголошуються торги. Про ці торги міська влада має повідомити загал і потенційних покупців. Робиться це на офіційному сайті мерії, а також в друкованих засобах масової інформації. Таких у місті вистачає, але чомусь управління майна обирає тільки одне маловідоме видання – сумську обласну щотижневу незалежну газету «Ярмарок» з тиражом у 5000 екземплярів.

Що стосується офіційного сайту Сумської міської влади, то знайти на ньому оголошення про продаж того чи іншого приміщення доволі складно. Потрібно точно знати, де такі оголошення можуть з’явитися, і  постійно моніторити сайт, або ж іти «за наводкою». На головній сторінці сайту www.smr.gov.ua ви точно не знайдете оголошення чи посилання на публікацію про проведення аукціонів. Натомість ви маєте знайти розділ «Місто», далі «Городянину», переходимо за посиланням «Комунальне майно міста» і у загальному переліку новим з цієї тематики вишукуємо оголошення.

І саме тут одне із останніх повідомлень – це результати аукціону від 16 лютого 2017 року, коли були приватизовані два приміщення. Перше – нежитлове приміщення площею 85,9 кв. м по вул. Леоніда Бикова, 2/1 приватизироване ФОП Тихенко К.П. за 124,3 тис. грн. без ПДВ. Знаходиться воно в районі вул. Ремісничої та Металургів. Друге нежитлове приміщення у самісінькому центрі міста площею 140,3 кв. м. за адресою вул. Харківська, 1 отримує ТОВ «Сумбудтранс» за 152 тис. грн. без ПДВ. Щоб була очевидна різниця, оцінимо вартість 1 кв. м. кожного х приміщень. Об’єкт в старому домі на Бикова новому власнику обійшовся у 1447 грн. без ПДВ, а от пентхаус у центрі з панорамними вікнами на обидві сторони, із стелею заввишки у 5 м – всього 1083 грн.!

Докладніше: http://sumy.today/grish-cina-v-sumah-komunalne-mayno-rozproduyut-za-kopiyky

 

Прочитано 344 раз

Про нас

Ми – команда проекту «Україна небайдужа» - волонтери та журналісти. Ми робимо цей проект без спонсорів та без політиків. Наша мета – зробити небайдужість державною політикою) Ми захищаємо та підтримуємо тих, хто в цьому потребує – хворих та слабких. Ми розповідаємо про сильних, які роблять добрі та корисні справи, не сподіваючись на підтримку влади. Наша країна має бути затишною та доброю для людей. І робити її такою мусить не влада, не політики, а ми – небайдужі громадяни.