wrapper

Суббота, 17 декабря 2016 19:59

На Житомирщині персонал інтернату не викликав швидку дитині з ДЦП та температурою за 40 (ФОТО, ВІДЕО)

Оцените материал
(0 голосов)

Приголомшиву історію байдужості розповів на своїй сторінці у фейсбуці уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба. В одному із будинків-інтернатів для дітей на Житомирщині персонал не викликав швидку дитині з ДЦП та температурою, вище за 40.

""Це растеніє. У нього куча діагнозов, несовместімих з жізнью. Воно мусить померти. І нашо йому скору визивать?» - з такими словами медичний персонал одного з будинків-інтернатів Житомирщини зачинили 6-річного Андрія у кімнаті і залишили помирати з температурою 40?

Ну так... Навіщо ж заморочуватись (та ще й опівночі), викликати швидку, кудись їхати, щось пояснювати, коли у цей час можна дивитися черговий серіал по ТВ і в’язати онукам шкарпетки? А Андрій постогне та й помре. Тим більше, що кімната чергової медичної сестри далеко від нього і стогін не заважає вникати в сюжет.

Але «зомбі-Свєта» (так вони назвали мого експерта, представницю Україна без сиріт) була у цей час в Житомирській області і, дізнавшись про ситуацію, одразу вирушила у будинок-інтернат. Попри перешкоджання з боку персоналу їй вдалося потрапити до хлопчика і викликати швидку. На момент потрапляння до реанімації температура сягнула 40,7, були постійні судоми, від яких він голосно стогнав, задихався та хрипів, колір шкіри був синім… Там хлопчика назвали «рекордсменом». Пацієнтів з такою температурою у них ще не було. На ранок температура спала до 37" - розповідає Кулеба.

 15578602 1001146566657128 1275094412168030841 n

15439895 1001146619990456 4229395237460286247 n

Також уповноважений з прав дитини розповів історію родини Андрійка та, власне, чому він опинився в інтернаті.

"Під час вагітності матері лікарі невірно визначили резус-фактор крові і результатом стало ДЦП у дитини. Коли хлопчику було 4 роки, мама завагітніла третьою дитиною і «добра людина» - лікар порадила віддати Андрія до Будинку дитини, де йому «допоможуть», адже в селі, де вона проживає з чоловіком і двома маленькими донечками, немає ні ФАПу, ні сімейного лікаря, ані фахівця поблизу, який би міг надавати допомогу такій дитині" - пише Кулеба.

За його словами, перші 2 місяці у закладі Андрійко постійно плакав, потребуючи маму. Мама все рідше приїжджала до закладу. Розлука з нею почала вбивати хлопчика. А через 2 роки це призвело до потрапляння у реанімацію. Щоб смерть дитини не зіпсувала репутацію закладу, Андрійка перевели з будинку дитини системи охорони здоров’я до будинку-інтернату системи Мінсоцу. До речі, маму не повідомляли ні про переведення до іншого закладу, ні про погіршення стану Андрія.

"А у будинку-інтернаті знають, як швидко «полегшити» стан дитини – довести до смерті" - зауважив чиновник.

За словами Кулеби, зараз по цій справі триває кримінальне провадження. Хлопчика перевели до київської лікарні, там він разом з мамою під цілодобовим наглядом лікарів.

"Дитина обожнює яскраві кульки і обіймати іграшкового ведмедика. Андрійко навіть почав усміхатися. Але він міг померти у жахливих муках тільки тому, що поруч були байдужі працівники інтернату. На жаль, наша система не готова підтримувати маму з такою дитиною за місцем її проживання, а система інтернатів лише наживається на горі родин, отримуючи постійне фінансування у величезному розмірі" - додав Кулеба.


Прочитано 181 раз

Про нас

Ми – команда проекту «Україна небайдужа» - волонтери та журналісти. Ми робимо цей проект без спонсорів та без політиків. Наша мета – зробити небайдужість державною політикою) Ми захищаємо та підтримуємо тих, хто в цьому потребує – хворих та слабких. Ми розповідаємо про сильних, які роблять добрі та корисні справи, не сподіваючись на підтримку влади. Наша країна має бути затишною та доброю для людей. І робити її такою мусить не влада, не політики, а ми – небайдужі громадяни.