wrapper

Пятница, 03 февраля 2017 19:54

В Ужгороді господарі бояться вигулювати собак через чергову хвилю отруєнь (ФОТО 18+)

Оцените материал
(0 голосов)

Ужгород останні кілька днів переживає чергову хвилю навмисного отруєння невідомими безпритульних собак, повідомляє "Про Захід".

У соцмережах люди пишуть, що по всьому місту бачать на снігу яскраво рожеві сліди від медичного препарату, який так звані догхантери (мисливці на собак) ховають в їжу і розкидають біля смітників. Рожевий слід нібито означає, що приманку вже хтось підібрав і, скоріше за все, дуже скоро помиратиме в муках. Саме тому вигулювати собак бояться тепер навіть власники домашніх тварин.

Керівник зоозахисної організації "Барбос" Ірина Азізян чула про рожеві сліди, але спростовує твердження про те, що залишені вони медичним препаратом. "Про Заходу" вона розповіла, що радилася з ветеринаром і той підтвердив, що труять собак таблетками, які не мають кольору і не залишають ніяких слідів. Тому стосовно цього паніки піднімати не варто.

Інше популярна нині у соцмережах думка – що отруєння собак є помстою за історію, яка трапилася 29 січня на вулиці Капушанській. Тоді домашній пес, не реагуючи на свою господарку, накинувся біля під'їзду на таксу, яку вигулювала 79-річна жінка. Такса з розірваним животом одразу померла, бабусю, котра намагалася врятувати свого улюбленця, великий пес теж покусав. Історія розлетілася Ужгородом, тож цілком могла спровокувати догхантерів. От тільки Ірина Азізян у те, що цей випадок якимось чином пов'язаний з отруєнням псів, не вірить. Каже, що, по-перше, собака, який загриз таксу, був не безпритульним, а домашнім, а, по-друге, випадки отруєнь в Ужгороді трапляються регулярно, раз на кілька місяців, іноді частіше, іноді – рідше. Як правило, це поодинокі, цілеспрямовані спроби вбити собаку, яка заважає у дворі чи районі. Останнє масове отруєння, коли на вулицях знайшли одразу п'ятьох мертвих безпритульних собак, сталося у липні 2016-го.

На сьогоднішній день, за інформацією організації "Барбос", в Ужгороді отруїли двох собак. Одна з них бореться за життя, її до притулку привезли з району аеропорту. Виживе вона чи ні – прогнозувати ветеринари притулку не можуть, все залежить від того, скільки отрути з'їла собака, наскільки в неї міцний організм та чи не запізно їй надали допомогу. Керівниця "Барбосу" каже, що за останні роки їй вдалося врятувати від отруєння лише одну собаку, близько десятьох же "витягти" не змогли.

Інший випадок отруєння широко обговорюють у соцмережах, оскільки собака билася в конвульсіях в самісінькому центрі міста – на площі Петефі, тож муки тварини бачило дуже багато перехожих. Видовище справді було жахливим: невеличка собачка спершу присіла на поріг одного з магазинів, потім там же впала, почала труситися, а з рота її потекла піна. Усе це бачив громадський активіст Роланд Цебер. "Про Заходу" він розповів, що йшов мимо, коли зауважив дивну поведінку собаки. Зазвичай їх труять увечері і десь подалі від жвавих вулиць. А тут це сталося серед білого дня, коли в центрі ходить багато людей. Отруїти собаку могли і не в центрі міста. За ті 10 хвилин, через які починає діяти отрута, тварина може пробігти досить значну відстань. Однак агонія застала її вже на площі Петефі.

Роланд розповідає, що перехожі ніяк не реагували на муки собаки, більше того – працівники магазину дорогого спортивного одягу відганяли собаку від свого порогу палкою від швабри. Роланд пройти мимо не зміг, почав дзвонити зоозахисникам і ветеринарам. Допомогти зголосилася зоозахисниця з організації "Допоможи другу" Віра Романова. Поки вона їхала, Роланд придбав у сусідній аптеці ліки, необхідні для надання першої допомоги (перелік їх надала Віра). Кілька небайдужих перехожих допомогли піймати собаку. Їй зробили укол, однак тварина, котра до цього майже втрачала свідомість, раптом вирвалася і втекла. На жаль, далеко вона не відбігла. Вже на початку вулиці Толстого собака впала і померла, пролежавши на тротуарі посеред міста ще кілька годин.

У соцмережах нині активно розповсюджують заклики, що, як і скільки треба вколоти отруєній тварині для порятунку. Однак, як пояснили нам зоозахисники, цих препаратів зовсім недостатньо для того, щоб врятувати від отруєння. Це перший крок, котрий може збільшити шанси тварини на одужання, однак головне – її треба піймати і терміново відвезти до ветеринара. Лише фахівець зможе виходити отруєну собаку, адже їй потрібно деякий час ставити крапельниці, колоти спеціальні препарати, доглядати тощо.

Організація "Барбос" вже заявила про те, що подаватиме за цими фактами жорстокого поводження з тваринами заяву до поліції. У поліції ж "Про Заходу" повідомили, що спробують знайти винуватців жахливих смертей собак і по всіх заявлених випадках проводитимуть розслідування. А також додають: якщо громадяни бачать у місті отруєну собаку, варто одразу ж зателефонувати за номером "102" і викликати наряд. За гарячими слідами завжди є більша вірогідність розкрити злочин.

3672

4452

2834

5350

Прочитано 23 раз

Про нас

Ми – команда проекту «Україна небайдужа» - волонтери та журналісти. Ми робимо цей проект без спонсорів та без політиків. Наша мета – зробити небайдужість державною політикою) Ми захищаємо та підтримуємо тих, хто в цьому потребує – хворих та слабких. Ми розповідаємо про сильних, які роблять добрі та корисні справи, не сподіваючись на підтримку влади. Наша країна має бути затишною та доброю для людей. І робити її такою мусить не влада, не політики, а ми – небайдужі громадяни.