wrapper

Вторник, 14 февраля 2017 10:27

Випадки суїциду серед підлітків зростають. Як вберегти свою дитину? (ВІДЕО)

Оцените материал
(0 голосов)

Черговий випадок самогубства 17-річного юнака на Харківщині змусив фахівців на повний голос заговорити про проблему дитячих суїцидів. Психологи застерігають, що батьки часто не підозрюють про думки своїх дітей про вкорочення собі віку, йдеться в сюжеті ТСН.

Статистика самогубств неповнолітніх в Україні вражає. У 2014 році було зафіксовано 125 випадків, уже за рік – 148. Експерти кажуть, що діти в абсолютній більшості випадків не ставили батьків до відома про своє рішення звести рахунки з життям, однак розпізнати тривожні сигнали все ж таки можна. Для цього потрібно хоча б розмовляти з дитиною більше 7 хвилин на день – саме стільки заклопотані батьки в середньому виділяють на подібні діалоги.

"З'ясувати, що за оцінка в школі та чи у своїй кімнаті прибрав. А того, щоби просто дитині просто посидіти поруч – ми не враховуємо", - каже шкільний психолог Наталя, яка часто отримує під двері кабінету записки від дітей з проханням просто поговорити.

Обов'язкової уваги дорослих потребують постійні проблеми дітей, коли труднощі тільки накопичуються, а впоратися з ними дитина не може. Дорослих має насторожити самоізоляція, цілковита відмова від спілкування з друзями, постійне сидіння у власній кімнаті, депресивні малюнки або картинки в соцмережах, вперте небажання ділитися своїми справами чи навпаки – розмова з посилом про власну непотрібність і жорстокість світу. Такі озвучені думки мають насторожити батьків, радять фахівці.

Дорослі часом не уявляють, якою важливою стане для підлітка спроба щиро з ним поговорити і поділитися своїм переживаннями. Довіра при цьому дуже важлива. Батькам також радять зайняти дитину цікавою їй справою, а ще краще – робити більше різних справ разом. Якщо ж дорослі підозрюють, що самі з ситуацією не впораються – необхідно не соромитися і звернутися за кваліфікованою психологічною підтримкою, котра буде необхідна всій родині. Адже вихід зі складної ситуації слід шукати спільно.

Як повідомляла "Україна небайдужа", в соцмережах з'являються групи, в яких кваліфіковані психологи доводять дітей до самогубства.

Прочитано 205 раз

Про нас

Ми – команда проекту «Україна небайдужа» - волонтери та журналісти. Ми робимо цей проект без спонсорів та без політиків. Наша мета – зробити небайдужість державною політикою) Ми захищаємо та підтримуємо тих, хто в цьому потребує – хворих та слабких. Ми розповідаємо про сильних, які роблять добрі та корисні справи, не сподіваючись на підтримку влади. Наша країна має бути затишною та доброю для людей. І робити її такою мусить не влада, не політики, а ми – небайдужі громадяни.