wrapper

Среда, 22 февраля 2017 14:54

Юридичні консультації: Як розірвати шлюб, якщо другий з подружжя живе за кордоном

Оцените материал
(0 голосов)

Питання припинення шлюбу врегульовано Главою 11 Сімейного кодексу України.

Підставою припинення шлюбу є смерть одного з подружжя або оголошення його померлим, або внаслідок його розірвання.

В залежності від обставин шлюб може бути розірваний органом реєстрацій актів цивільного стану або судом.

Згідно положень сімейного кодексу України (ст. 106), подружжя, яке не має дітей, має право подати до органу державної реєстрації актів цивільного стану заяву про розірвання шлюбу.

Якщо один із подружжя через поважну причину не може особисто подати заяву про розірвання шлюбу до органу державної реєстрації актів цивільного стану, таку заяву, нотаріально засвідчену або прирівняну до неї, від його імені може подати другий з подружжя.

Орган державної реєстрації актів цивільного стану складає актовий запис про розірвання шлюбу після спливу одного місяця від дня подання такої заяви, якщо вона не була відкликана.

Інколи виникають ситуації, один з подружжя виїхав і проживає за межами України.

Питання припинення шлюбу, у разі якщо один з подружжя (громадянин України) проживає в Україні, а другий з подружжя (громадянин України) проживає за межами України, врегульовано ст. 106 СК України та Наказом МЮУ ТА МЗСУ № 32/5/101 від 23.05.2001.

Реєстрація розірвання шлюбу, за взаємною згодою подружжя, у випадку, передбаченому статтею 106 Сімейного кодексу України , провадиться в консульській установі України за місцем проживання подружжя або одного з них на підставі їх спільної письмової заяви, у якій повинно бути зазначено про відсутність у подружжя спільних неповнолітніх дітей.
Реєстрація розірвання шлюбу та видача подружжю свідоцтва про розірвання шлюбу провадиться на підставі постанови про розірвання шлюбу, що виноситься консулом після спливу одного місяця від дня подання подружжям такої заяви, якщо вона не була відкликана.

Шлюб розривається незалежно від наявності між подружжям майнового спору. Консул, який прийняв заяву, призначає дату реєстрації розірвання шлюбу, про що робить відмітку на заяві та повідомляє про це подружжя.
До заяви про розірвання шлюбу обов'язково додається свідоцтво про шлюб.
Реєстрація розірвання шлюбу на підставі постанови про розірвання шлюбу за взаємною заявою подружжя передбачає особисту присутність подружжя або одного з них.

Якщо той з подружжя, який буде відсутній при реєстрації розірвання шлюбу, бажає після розлучення повернути своє дошлюбне прізвище, то він повинен указати про це в заяві про розірвання шлюбу. Аналогічний запис провадиться консулом і в постанові про розірвання шлюбу.

Якщо ви опинились у схожій ситуації і відповідаєте умовам статті 106 СК України, можете подати спільну заяву про розірвання шлюбу, той з подружжя хто проживає в Україні подає до органу реєстрації акту за місцем реєстрації шлюбу, той з подружжя хто проживає за кордоном подає таку ж заяву до консульської установи, після чого консульська установа направляє цю заяву до РАЦСу у якому шлюб було укладено, де і проводять реєстрацію розірвання шлюбу.

За реєстрацію розірвання шлюбу за взаємною згодою подружжя, яке не має неповнолітніх дітей, через консульську установу сплачується консульський збір за затвердженими тарифами.

Прочитано 246 раз

Про нас

Ми – команда проекту «Україна небайдужа» - волонтери та журналісти. Ми робимо цей проект без спонсорів та без політиків. Наша мета – зробити небайдужість державною політикою) Ми захищаємо та підтримуємо тих, хто в цьому потребує – хворих та слабких. Ми розповідаємо про сильних, які роблять добрі та корисні справи, не сподіваючись на підтримку влади. Наша країна має бути затишною та доброю для людей. І робити її такою мусить не влада, не політики, а ми – небайдужі громадяни.