wrapper

Среда, 24 мая 2017 20:08

Ситуація SOS! Життя багатьох онкохворих дітей під загрозою! Нема основних медікаментів!

Оцените материал
(0 голосов)

Президент благодійного фонду "Допомоги онкохворим дітям" Валентина Маркевич повідомила на своїй сторінці Facebook про тривожну ситуацію, що склалася із забезпеченням основними медикаментами, необхідними для лікування онкозахворювань:

За відсутності цитостатичних препаратів та неможливості їх закупівлі навіть за позабюджетні кошти на території України (Метотрексат та Аспарагіназа) зупинка протокольного лікування може вже має фатальні наслідки для хворих дітей.

Цим постом хочу привернути Вашу увагу до складної ситуації, в якій зараз знаходиться система охорони здоров'я, що власне призводить до неможливості надавати громадянам України своєчасну медичну допомогу. 

Ухвалюючи у березні 2015 року Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення своєчасного доступу пацієнтів до необхідних лікарських засобів та медичних виробів шляхом здійснення державних закупівель із залученням спеціалізованих організацій, які здійснюють закупівлі», народні депутати України покладали великі надії на те, що запровадження нових механізмів централізованих державних закупівель у сфері охорони здоров’я дозволить усунути корупційні схеми та забезпечити прозоре і раціональне використання бюджетних коштів.
Однак, результати попереднього аналізу державних закупівель за 2015 рік свідчать про наявність істотних проблем в їх організації та проведенні, що потребують негайного вжиття урядом заходів для їх усунення.
Так, організація проведення державних закупівель та їх поставок кінцевому споживачеві розтягнулася у часі майже на два роки. Станом на 20 січня 2017 року поставки в регіони ліків, закуплених відповідно до потреб 2015 року, ще й досі не завершені.
Незважаючи на тривалий строк проведення процедур закупівель лікарських засобів та медичних виробів із залученням спеціалізованих організацій, запланований Урядом перелік і обсяг лікарських засобів (затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 08.10.2015 р. № 787) так і не був закуплений у повному обсязі.
Тому виникає питання - наскільки відповідально і правильно був встановлений цей перелік і реально оцінені потреби охорони здоров’я та чому урядова постанова не була виконана? Якщо мали місце прорахунки, то, незалежно від їх причин, за це хтось має нести відповідальність, оскільки вони призвели до порушення прав людей на захист їх життя і здоров'я, і винні у цьому особи мають бути покарані. 
Так, з 11 запланованих для закупівлі вакцин для проведення профілактичних щеплень закуплено лише 9, та й ті не в повному обсязі. Взагалі не закупили вакцину для профілактики кашлюка з ацелюлярним кашлюковим компонентом, дифтерії і правця в обсязі майже 1,5 млн. доз та комбіновану вакцину для профілактики кашлюка (ацелюлярну), дифтерії, правця і поліомієліту (інактивовану) в обсязі 139 тис. доз, що використовується для вакцинації ослаблених дітей. На 83% від затвердженого плану закуплена вакцина для профілактики кору, паротиту і краснухи (ЮНІСЕФ); на 52,4% від затвердженого плану закуплена комбінована вакцина «Пентаксим» для профілактики кашлюка (ацелюлярна), дифтерії, правця, гемофільної інфекції та поліомієліту (інактивована) (ПРООН).
Не виконання вимог законодавства України у сфері захисту населення від інфекційних хвороб та не забезпечення закупівлі імунобіологічних препаратів для профілактики інфекційних хвороб у повному обсязі призводить до критичного зростання ризику виникнення та поширення інфекційних хвороб, керованих засобами імунопрофілактики, в тому числі за межі країни. Хто за це буде нести відповідальність?
Щодо найбільш гострої теми – лікування онкохворих дітей і дорослих.
Не закуплено взагалі або закуплено не в повному обсязі такі лікарські засоби для лікування онкологічних хворих дорослих, як «Блеоміцин», «Гемцитабін», «Етопозид», «Метотрексат», «Оксаліплатин», «Дакарбазин», «Цитарабін»; закуплено лише на 2,2% - «Топотекан»; 5,3% - «Вінкристин»; 20% «Флуороурацил»; 26% - «Іринотекан»; 65,5% - «Дакарбазин» (Crown Agents).
Не закуплено також препарати для лікування онкохворих дітей («Тікарцилін/Клавуланова кислота», «Ламівудин», «Цуфупім»), набори для збору клітин крові з фільтром до апарату для автоматичного комплексного аферезу MCS та заготівлі тромбоконцентрату, а також фільтри для інфузій (Crown Agents).
Знову постає питання, чому внесені у затверджений урядом перелік лікарських засобів препарати не були закуплені, чи були закуплені в обсягах, що значно нижче запланованих? До кого питання – до того, хто формував цей перелік і обсяги для закупівлі, чи до закупівельних організацій? Хто нестиме відповідальність за те, що онкохворі, при виділених з бюджету коштах, залишилися без життєво необхідних ліків?
Ви дуже добре пам'ятаєте ситуацію, що виникла у 2016 році з розмитненням закуплених Crown Agents препаратів для лікування онкохворих дітей, що постачалися компанією ТОВ «Людмила – Фарм» та понад 90 днів знаходились на митниці і не могли бути передані споживачам!
Чи були проаналізовані причини цієї резонансної події? Якби так, то відповідні структури побачили б, що причина на поверхні. Crown Agents закупила ліки не у фірм-виробників за кордоном, які відповідно до закону звільнені від необхідності сплачувати мито, а безпосередньо в Україні у компанії-посередника ТОВ «Людмила-Фарм», на яку положення Закону щодо звільнення від мита не розповсюджуються. Тому вся затримка полягала лише у тому, що міжнародна організація-постачальник і компанія-посередник просто боролися за свої прибутки, в той час як українці збирали гроші на лікування смертельно хворих дітей. Хто поніс відповідальність за цю злочинну халатність, за додаткову тримісячну затримку в поставках довго очікуваних ліків? Які договори підписує МОЗ України з міжнародними організаціями, що дозволяють компаніям-посередникам заробляти надприбутки, беручи участь у тих самих схемах постачання, що використовувались у попередні роки? 
І це не єдиний приклад, коли старі корупційні схеми продовжують працювати вже через міжнародні організації. Хто і що дозволяє паплюжити наше бажання зробити закупівлі прозорими і чесними? 
Згідно з аналізом наданої МОЗ України офіційної інформації, міжнародними організаціями за бюджетні кошти 2015 року було закуплено понад 30% лікарських засобів українського виробництва.
Так, у вітчизняних виробників було закуплено протитуберкульозні препарати (теризидон, протіонамід, ізоніазід, канаміцин, етамбутол, капреоміцин та ін. виробництва ТОВ «Юрія-Фарм», ПрАТ «Технолог», ПАТ «Київмедпрепарат»); онкологічні препарати (рітуксімаб, трастузумаб, ондансетрон, кислота золендронова, ванкоміцин та ін. виробництва ТОВ «Люм’єр-Фарма», ТОВ «Фармацевтична компанія «Здоров’я», ТОВ «Фармексгруп»); лікарські засоби для лікування вірусних гепатитів (пегінтерферон Альфа-2В, рибавірин та ін. виробництва ТОВ «Люм’єр-Фарма», ТОВ «Астрафарм», ТОВ «Валартінфарма»); комбінована вакцина для профілактики кашлюка (ацелюлярна), дифтерії, правця, гемофільної інфекції та поліомієліту (інактивована) «Пентаксим» (ТОВ «Фармекс груп, in balk Sanofi, Франція), тест-системи для діагностики ВІЛ (виробництва ТОВ «Медбіоальянс») тощо.
Майже 50% постачальників, з якими міжнародними організаціями були укладені контракти, представлено українськими компаніями, більшість з яких була задіяна у державних закупівлях минулих років (ТОВ «Люм’єр-Фарма», ТОВ «Фармексгруп», ТОВ «Фармадіс», ТОВ «Людмила-Фарм», ТОВ «БАДМ», ТОВ «Компанія «Укроптпостач», ТОВ «ТЕВА Україна», АТ «Лекхім Харків», ПАТ «Київмедпрепарат», ТОВ «Юрія Фарм», СП «Оптіма-фарм ЛТД», ТОВ «Валартін Фарма», ТОВ «Медбіоальянс», АЛТ «Україна» ТОВ «Бізнес Центр Фармація», ТОВ «РОШ Україна», ТОВ «Фарма Лайф», ТОВ «Санофі-Авентіс Україна», Фармацевтичний завод «Біофарма» тощо).
При цьому МОЗ не виграв ні в строках поставок, ні в коштах, оскільки послуги міжнародних організацій за проведення закупівлі вітчизняних препаратів та їх поставку, у тому числі за участі вітчизняних посередників (постачальників) були оплачені з Державного бюджету України.
Щодо строків, то хотілось би зазначити, що ліки потрібні пацієнтам вчасно, а не після їх смерті! На сьогодні ж невідомо, коли пацієнти отримають ліки за 2016 рік, що вже минув, не кажучи вже про 2017рік.
Щодо зекономлених коштів, то з огляду на умови укладених угод з міжнародними закупівельними організаціями, за розрахунками Держаудитслужби, МОЗ коштом держбюджету має сплатити згаданим організаціям майже 111 млн. грн комісійної винагороди, що складає близько 5% від суми поставок.
За таких умов за аналогічні послуги міжнародних організацій, наданих у 2016 році, Україна має сплатити 195 млн. грн від 3,9 млрд. грн, виділених на закупівлю лікарських засобів та медичних виробів, а в 2017 році - 295 млн. грн від 5,9 млрд. гривень, виділених на ці цілі.
Фактично те, що Міністерство охорони здоров’я раніше робило безкоштовно (організація закупівель), міжнародні організації зробили нам за наші гроші, ставши просто додатковою ланкою у закупівельному ланцюгу.
Таким чином, неспроможність команди МОЗ України побороти внутрішню корупцію коштує українським громадянам за три роки понад 600 млн. гривень. Це ті кошти, за які можна побудувати і оснастити не одну дитячу лікарню, щоб наші діти могли отримати допомогу в Україні, а не шукати порятунку за кордоном. 
Окремо слід звернути увагу на відсутність контролю за термінами придатності медичних товарів, які закуповувались та постачались міжнародними організаціями, що призвело до постачання в Україну лікарських засобів та виробів медичного призначення з обмеженими строками придатності.
Так, реагент для проведення контролю якості 1х2,5 мл (для визначення СД4: п. 2.10 у ВІЛ-інфікованих вагітних) було поставлено 7 липня 2016 року, термін придатності якого спливав 2 серпня 2016 року, тобто: за 26 днів до закінчення терміну його придатності, а в регіони його було поставлено 22.07.2016 р. – за 7 днів до закінчення терміну придатності;
тест-системи «Клітини Immuno-trol, 2х3 мл» для діагностики ВІЛ-інфекції, супроводу антиретровірусної терапії та моніторингу перебігу ВІЛ-інфекції у хворих, визначення резистентності вірусу, проведення референс-досліджень було поставлено з терміном придатності лише 2 місяці;
онкологічний препарат «вінкристин» для лікування онкологічних хворих було поставлено з терміном придатності лише 4 місяці.
Непоодинокими є й факти закупівлі лікарських засобів за цінами, що значно перевищують середню референтну ціну на ці ж препарати в референтних країнах.

Ohmatdet1

Так, препарат КУВАН® для дітей, хворих на фенілкетонурію, був закуплений за ціною 19 276,64 грн. за упаковку. При цьому, середня вартість цього препарату в цінах референтних країн становить 16 682 грн (на одній упаковці різниця в ціні становить 2 710 грн.). Таким чином, Україна переплатила за цей препарат майже 500 тис. грн. (ПРООН);
ОРФАДИН (МНН нітізінон, 5 мг) (препарат для лікування орфанних захворювань) – був закуплений по ціні 1 120 грн. за 1 капсулу при ціні у референтних країнах 595,8 грн. – майже у два рази дорожче (на одній капсулі різниця в ціні становить 524 грн.). За цей препарат переплачено майже 126 тис. грн. (ПРООН);
ОКТАГАМ (МНН імуноглобулін) (за програмою дитяча онкологія) – був закуплений за ціною 8 366,5 грн. за 1 флакон при ціні у референтних країнах 4 981,4 грн. за 1 флакон (на одному флаконі різниця в ціні становить 3 385 грн.). Переплата за цей препарат становить майже 18,8 млн. грн. (Crown Agents);
МЕТОТАБ (МНН метотрексат) (за програмою дитяча онкологія) – був закуплений за ціною 2,35 грн. за 1 таблетку при ціні у референтних країнах 0,9 грн. за 1 таблетку (на одній таблетці різниця в ціні становить 1,45 грн., переплата - майже 24,7 тис. грн. (Crown Agents);
ЕНДОКСАН (МНН циклофосфамід) (за програмою дитяча онкологія) – був закуплений за ціною 15,24 грн. за 1 таблетку при ціні у референтних країнах 9,7 грн. за 1 таблетку (різниця в ціні 5,54 грн./табл., переплата - майже 8,3 тис. грн. (Crown Agents);
ВЕЛКЕЙД (МНН бортезоміб) (за програмою доросла онкогематологія) – був закуплений за ціною 39958,8 грн. за 1 флакон при ціні у референтних країнах 22783,7 грн. за 1 флакон (різниця в ціні 17 175,1 грн./флакон, переплата за цей препарат становить майже 343,5 тис. грн. (Crown Agents);
НОВОСЕВЕН (МНН ептаког-альфа) (препарат для лікування гемофілії за програмою Конвенція ООН) був закуплений за ціною 4 5838,9 грн. за 1 флакон при ціні у референтних країнах 2 7400,6 грн. за 1 флакон (різниця в ціні 18 438,3 грн./флакон, переплата - майже 2 млн. 209 тис. грн. (ПРООН);
ФЕЙБА (МНН фейба, 1000 од.) (препарат для лікування гемофілії за програмою Конвенція ООН) закуплено за ціною 3 2924,7 грн. за 1 упаковку при ціні у референтних країнах 1 7698,2 грн. за 1 упаковку (різниця в ціні 15 226,1 грн./упаковку, переплата - майже 10 млн. 289,8 тис. грн. (ПРООН);
ПЕГІНТРОН (МНН пегінтерферон альфа) (препарат для лікування гепатиту за програмою Конвенція ООН) закуплено за ціною 3 207,7 грн. за 1 флакон при ціні у референтних країнах 1 878,9 грн. за 1 флакон (різниця в ціні 1328,7 грн./флакон, переплата за цей препарат становить майже 1 млн.150,7 тис. грн. (ПРООН).
Окремі факти свідчать про непрофесійність та безвідповідальність чиновників. Так, мали місце випадки закупівлі лікарських засобів, що не відповідали потребам пацієнтів. За напрямом «Дитяча онкологія» планувалося закупити препарат «Фосфоміцин» (МНН) у двох формах: в ампулах і флаконах для ін’єкцій по 2 г та 1 г в обсязі 7680 флаконів (для дітей) та у формі саше по 3 г в обсязі 510 саше (для лікування підлітків). Натомість було закуплено препарат «Фосміцин» у формі порошку для ін’єкцій по 1 г та по 2 г на 69% від запланованої потреби, та препарат «Фосмурал» (гранули для орального розчину по 3 г по 8 г у формі саше), який взагалі використовується виключно для лікування дорослих, причому в обсязі 4000 саше, що перевищує затверджений постановою обсяг майже у 8 разів.
Таким чином, ефективність проведених Міністерством охорони здоров’я державних закупівель за кошти державного бюджету 2015 року через міжнародні спеціалізовані організації була невисокою, а механізм їх організації і проведення потребує переосмислення та детального аналізу наявних недоліків.
З огляду на стан організації міжнародних закупівель у 2016 році вже виник ризик того, що аналогічна ситуація із забезпеченням населення життєво необхідними лікарськими засобами може скластися і в 2017 та наступних роках. З майже 4 млрд. грн, виділених МОЗ України з державного бюджету 2016 року, станом на січень 2017 року освоєно лише 205,7 млн. грн. для забезпечення лікарськими засобами хворих на мукополісахаридоз.
Щодо забезпечення потреб 2017 року, то нині МОЗ України лише розпочато роботу над формуванням номенклатури закупівель, однак за відсутності затверджених європейських клінічних протоколів і референтних цін та цін в референтних країнах, це неминуче призведе до неможливості здійснення дієвого контролю за якістю лікування та ефективністю використання бюджетних коштів!
Також на складі НДСЛ «ОХМАТДИТ» на сьогодні є відсутнім ряд медикаментів та витратних матеріалів для лікування дітей з онкогематологічними захворюваннями, що централізовано закуповуються та надаються лікарні за Наказами МОЗ України та критично необхідні для виконання стандартизованих Протоколів лікування онкогематологічних захворювань а саме:
- Аспарагіназа фл. 5000 МО, 10 000 МО
- Метотрексат фл. 1000 мг та 5000 мг
- Доксорубіцин фл. 10 мг та 50 мг
- Граноцид фл. 263 мкг
- Емесетрон амп. 2 мл
- Зівокс пакети 600 мг
- Ендоксан фл. 1000 мг
- Коломіцин фл. 2 млн МО (105 флаконів)
- Мікамін фл. 100 мг
- Піперацилін/тазобактам фл. 4,5 г
- Філстим фл. 300 мкг
- Флударабін фл. 50 мг
- Холоксан фл. 1000 мг
- Комплект для тромбоцитів до апарату «Trima Accell»
- Онкаспар фл. 3750 МО
- Антилейкоцитарні фільтри для еритроцитів
- Антикоагулянт ACD-A пакети 500 мл
Медикаменти у кількості, достатній лише на найближчі 2-3 тижні:
- Аріс (Меропенем) фл. 500 мг (211 флаконів)
- Віфенд фл. 200 мг (20 флаконів)

Прочитано 2924 раз

Про нас

Ми – команда проекту «Україна небайдужа» - волонтери та журналісти. Ми робимо цей проект без спонсорів та без політиків. Наша мета – зробити небайдужість державною політикою) Ми захищаємо та підтримуємо тих, хто в цьому потребує – хворих та слабких. Ми розповідаємо про сильних, які роблять добрі та корисні справи, не сподіваючись на підтримку влади. Наша країна має бути затишною та доброю для людей. І робити її такою мусить не влада, не політики, а ми – небайдужі громадяни.