wrapper

Среда, 01 марта 2017 08:40

У Сумах мами показали, що роблять для рідних руками, серцем, душею, розумом

Оцените материал
(0 голосов)

Нині Україна переживає не найкращі часи. Та все ж від кого, якщо не від нас, залежить, чим наповнене наше сьогодення, сльозами та смутком чи радістю, сонцем та яскравими фарбами? Тому? ні на мить не забуваючи про те, на сході держави йде війна, ми просто забов’язані сьогодні дарувати щастя та радість тим, хто поруч, перш за все, нашим дітям.

Саме з такою метою й відбувся 12 лютого в Конгрес-Центрі Сумського державного університету фестиваль соціальної підтримки родини "Арт-мама". Організатори фестивалю – громадське об’єднання „Сумське громадське коло”, Сумський обласний центр позашкільної освіти та роботи з талановитою молоддю, Арт-студія Альони Соловьової , разом з партнерами (Клубом позитивного материнства «Мамченя», Ісламським культурним Центром) – доклали чималих зусиль, щоб програма заходу була дуже різноманітною та насиченою. Учасники та гості фестивалю мали змогу відвідати виставку-ярмарок творчих робіт сумських мам-майстринь, подивитися дитячі концертні виступи (підготовані, знову ж таки, не без зусиль мам-музикантів та хореографів), взяти участь у безкоштовних майстер-класах різної тематики від виготовлення вітальних листівок до дня святого Валентина до розпису хною на тілі

Як зауважила голова організаційного комітету фестивалю Ніна Чернявська:
- "Арт-мама" - це не лише ярмарок вироби, які мами роблять руками. "Арт-мама" проводиться, щоб показати все те, що мами роблять серцем, душею, розумом.

Слід зазначити, що цей фестиваль проводиться в Сумах уже вп’яте і бере початок з акції „Жінка може все”, яка проводилась до 8 березня. Але на відміну від акції, що несла в собі деякий політичний підтекст, організатори "Арт-мами" вирішили охопити увагою, перш за все, ті родини, яким сьогодні найтяжче виживати. Перша "Арт-мама" проводилась для прийомних сімей, проблеми яких дуже добре знайомі й Ніні Чернявській, що виховала четверо рідних та 24 прийомних дітей. Один з наступних фестивалів був організований для родин переселенців.

Нинішня "Арт-мама" охопила всіх бажаючих прийняти участь у фестивалі. І серед його учасників були не лише мами, які виховують дітей сьогодні і, перебуваючи у декретних відпустках, роблять для своїх дітей та дітлахів своїх друзів неймовірні подарунки (переселенка із Донецька Юлія Борисенко виставила на ярмарку „торти” з памперсів, за які подякувала б мама кожного немовляти). До участі в фестивалі були залучені й майбутні мами – студенти СумДу та Сумського педагогічного університету ім. А.С. Макаренка, що опановують нині професію соціального робітника.

П’ятикурсниця Мартиненко Ірина, приміром, проводила майстер-клас з малюнку. Дівчина розповіла, що малює з дитинства. Причому перші її малюнки з’являлися на всьому, що потрапляло під руку юної художниці, в тому числі й на шпалерах.

До речі, ні для кого не є секретом, що студенти починають створювати сім’ї ще під час навчання. Тож саме вони створили при СумДУ Центр підтримки сім’ї „Студентський лелека”, що надає послуги студентським родинам. Так, щоб мами спокійно могли здобувати вищу освіту, вперше в Україні при вузі з’явилась дитяча кімната.

А ще в рамках фестивалю проходили студентські дебати, на яких майбутні соціальні робітники вирішували, буде в майбутньому суспільстві попит на їх професійну допомогу чи ні.

Загалом кількох годин виявилося замало, щоб побачити все, що відбувалося на фестивалі. Та й Конгрес-Центр виявився для "Арт-мами" замалим. Тому наступного року фестиваль соціальної підтримки родини учасники вирішили проводити в Сумському спортивному манежі.

unnamed-2

unnamed-3

unnamed

Ксенія Максимова

Прочитано 156 раз

Про нас

Ми – команда проекту «Україна небайдужа» - волонтери та журналісти. Ми робимо цей проект без спонсорів та без політиків. Наша мета – зробити небайдужість державною політикою) Ми захищаємо та підтримуємо тих, хто в цьому потребує – хворих та слабких. Ми розповідаємо про сильних, які роблять добрі та корисні справи, не сподіваючись на підтримку влади. Наша країна має бути затишною та доброю для людей. І робити її такою мусить не влада, не політики, а ми – небайдужі громадяни.