wrapper

Среда, 04 января 2017 20:52

З новим роком, роботодавці, або особливості оплати праці з 01.01.2017 року

Оцените материал
(0 голосов)

 

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів» від 6 грудня 2016 року № 1774, було внесено ряд змін до законодавчих актів, серед яких і до актів які регулюють питання оплати праці.

Згідно нової редакції статті 3 Закону України «Про оплату праці» мінімальна заробітна плата - це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці. Мінімальна заробітна плата встановлюється одночасно в місячному та погодинному розмірах.

Статтею 3-1 цього ж Закону, встановлені гарантії забезпечення мінімальної заробітної плати, згідно якого розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати.

Так, при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

У разі, якщо нарахована заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, роботодавець проводить доплату до рівня мінімальної заробітної плати, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати.

Як відомо, Законом України «Про державний бюджет на 2017 рік» розмір мінімальної заробітної плати у місячному обчисленні встановлено на відмітці 3200 грн., а у погодинному розмірі – 19,34 грн.

Фактично, якщо ставка працівника становить 3200 грн. на місяць, то з урахуванням податків та зборів (18% ПДФО, 1,5% військовий збір) на руки працівнику лишається 2584,64 грн. 
З урахуванням змін у законодавстві, які набрали чинності з 01.01.2017 р., працівнику необхідно провести доплату до 3200 грн. На руки працівник повинен отримувати мінімальну заробітну плату у випадку відпрацюванні місячної норми.

При цьому роботодавець зобов’язаний нарахувати ЄСВ за найманого працівника, з урахуванням вимог законодавства, в розмірі не менше 704 грн.

Відповідальність за порушення законодавства про працю по новому:

Посилено покарання за порушення законодавства про працю, так недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні штраф у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення; (3*3200= 9600 грн.).

Вчинення вищевказаних дій, при проведенні перевірки з питань виявлення порушень, зазначених в абзаці другому частини другої статті 268 КЗпП, штраф у стократному розмірі мінімальної заробітної плати встановленої законом на момент виявлення порушення; (320 тис. грн.)порушення інших вимог трудового законодавства, крім передбачених абзацами другим - сьомим частини 2 ст. 268 КЗпП, штраф у розмірі мінімальної заробітної плати. (3200 грн.) 

Юридична служба МБФ "Подих життя"

Прочитано 21 раз

Про нас

Ми – команда проекту «Україна небайдужа» - волонтери та журналісти. Ми робимо цей проект без спонсорів та без політиків. Наша мета – зробити небайдужість державною політикою) Ми захищаємо та підтримуємо тих, хто в цьому потребує – хворих та слабких. Ми розповідаємо про сильних, які роблять добрі та корисні справи, не сподіваючись на підтримку влади. Наша країна має бути затишною та доброю для людей. І робити її такою мусить не влада, не політики, а ми – небайдужі громадяни.