wrapper

Вторник, 18 июля 2017 09:16

Обережно! Дітей вражає вірус Косакі

Оцените материал
(0 голосов)

 Блокнот-Молдова повідомляє, що громадянка Молдови Дарина Петрушина відпочивала у Туреччині, де її дитина заразилася вірусом Коксакі. Ось що стурбована мати  пише:

"Дорогі мами! Вчора ми повернулися з Туреччини. У дитини вірус Коксакі. Кожен день бачила, як з готелю в лікарню відвозили дітей з температурою, інфекцією, в тому числі ротавірусом. Це проблема не одного готелю, а загальна. Там зараз епідемія", - розповіла жінка

Вірус Коксакі входить в групу з 30 активних ентеровірусів, які розмножуються в шлунково-кишковому тракті дитини. Його симптоми можуть бути різними - від висипання на слизових і шкірі, лущення нігтів, болі в м’язах  до підвищення температури (іноді до 39–40 градусів), кашлю, блювоти, болю в шлунку, проносу. Найчастіше хвороба вражає малюків до п’яти років, і дуже рідко – дорослих. Перехворівши, діти отримують імунітет. Збудник передається при кашлі або через контакт із сечею, слиною чи кров'ю.

Також вірус Косакі виявили в дитсадку міста Хоростків Гусятинського району на  Тернопільщині. У 30 дітей почали відшаровуватися нігті на руках і ногах. Це перший в Україні випадок ураження цим вірусом.

Коли в синів почали облазити нігті, думала — десь прищемили пальці. Але в решти дітей ­сталося те саме, — розповідає Тетяна Кирилюк, матір двох хворих хлопчиків. — У малих два тижні тому був пронос, блювота. Обкидало все тіло висипом. Він поступово зійшов, а тепер мучимося з пальцями. Робимо трав'яні ванночки, щоб швидше наростали здорові ­нігті. 

- Збудник Коксакі — ентеровірус, кишковий. Є в ґрунті, стічних і водопровідних водах, — каже 47-річна Ольга Дивоняк, завідувачка інфекційного відділу Тернопільської міської дитячої лікарні. — Це сезонне захворювання, буває влітку й на початку осені. Відпадання нігтів безболісне. Виростуть здорові нігтьові пластини. Наслідки інфекції — не важкі. Може бути свербіж чи лущення шкіри.

Проти вірусу немає вакцини. Лікують тільки прояви хвороби. Дитячий парацетамол та ібупрофен зменшують біль і знижують жар. Виразки в роті мажуть гелем від прорізування зубів.

Щоб уберегтися від інфекції, варто дотримуватися правил гігієни. Споживати чисту воду й кип'ячене молоко, ретельно мити овочі та фрукти, уникати місць можливого зараження. Раз у день дезінфікувати тверді поверхні в оселі. Ручки дверей, полиці та столи протирати розведеною "Білизною" — 150 мл на літр води. Розсадники ентеровірусної інфекції — громадські туалети.

Джерело

Прочитано 1654 раз

Про нас

Ми – команда проекту «Україна небайдужа» - волонтери та журналісти. Ми робимо цей проект без спонсорів та без політиків. Наша мета – зробити небайдужість державною політикою) Ми захищаємо та підтримуємо тих, хто в цьому потребує – хворих та слабких. Ми розповідаємо про сильних, які роблять добрі та корисні справи, не сподіваючись на підтримку влади. Наша країна має бути затишною та доброю для людей. І робити її такою мусить не влада, не політики, а ми – небайдужі громадяни.