wrapper

Среда, 02 августа 2017 21:49

У Днпрі на межі життя та смерті від дикої для ХХІ століття хвороби опинилась дитина

Оцените материал
(0 голосов)

5-річна Надійка Савушкіна з діагнозом правець (захворювання більш відоме під російською назвою „столбняк”) чекає у реанімації Дніпра на сироватку, яка підходить саме їй. У місті такої не виявилось, йшлося в сюжеті ТСН.

Небайдужі відреагували на заклик у соцмережах і масово приєднались до пошуків. За півдоби з допомогою депутатів, спортсменів, акторів і благодійників потрібну речовину знайшли у Києві. "Почали обдзвонювати і за години дві виявилося, що це реальна проблема. Я ніколи з цим не зіштовхувався. У підсумку зараз знайшли єдине місце в Україні, де є ця сироватка, бо у всіх інших місцях її або не було, або не підходила концентрація, або була прострочена", - розповів нардеп Борислав Береза.

Ліки відправили до Дніпра машиною. Біля реанімації на них у розпачі чекала мама дитини Ірина Савушкіна. "У мене паніка була, у мене серце кидало, особливо коли сказали, що дитина може померти будь-якої миті. Найменших шурхіт – у неї починаються судоми, її вигинає, наче дугу. Надія на те, що зараз буде сироватка", - каже жінка.

Мати розповіла, що Надійка подряпала ніжку об дерево ще три тижні тому. Вони обробили рану перекисом водню та йодом. Але з часом шкіра почала червоніти. У сільській амбулаторії рану обробили йодом і запевнили, що все добре. А 25 липня Надійці раптом стало зле. Батьки одразу повезли її по лікарнях, але діагноз дуже довго встановити не могли. "У районній лікарні ставили, що, може, перелом хребта, нервовий синдром. А тут нам сказали, що у вас менінгіт, забій м'яких тканин шиї. По всіх лікарнях їздили – ніхто не знав, що у неї. Різні хвороби говорили. А сюди привезли – гострий правець", - розповіла мати дівчинки.

Медики наразі утримуються від коментарів. Сироватку проти правця, що підходить дитині, вони шукали не лише по всьому місту, а й по сусідних областях. Ніде рятівних ліків не знайшли, бо потрібна особлива концентрація сироватки – інші можуть викликати анафілактичний шок. Тож уся надія на небайдужих, що шукали сироватку не лише по всій Україні, а й за кордоном. Батьки вірять, що водій встигне і сироватка подіє. Сироватка вже у Дніпрі і тепер усе залежить від лікарів і стану організму самої дитини.

Правець - інфекційне захворювання, яке супроводжується гипертонусом скелетних м'язів, періодичними судомами, загальною інтоксикацією і підвищеною збудливістю. Хвороба відноситься до категорії особливо небезпечних, оскільки висока ймовірність швидкого настання летального результату.

stolbnyak-18-768x595

Збудником правця є велика анаеробна паличка, здатна виробляти сильна отрута, який, у свою чергу, посилює секрецію в нервово-м'язових з'єднаннях. Захворювання схильні багато, оскільки мікроорганізм відмінно пристосований до навколишнього середовища і досить поширений. У грунті паличка може зберігатися тривалий час. У кишечнику багатьох домашніх тварин бактерія існує, не завдаючи їм шкоди, проте в організмі людини, проникаючи через ушкоджену ділянку шкіри, куди потрапляє і бруд, викликає ускладнення. Найчастіше даною хворобою страждають люди, що працюють на фермах, в сільському господарстві, старі, діти, яким протягом останніх 10 років не було зроблено щеплення від правця.

Інкубаційний період триває в середньому близько 6-14 днів, але чим швидше виявляються перші ознаки правця, тим важчий перебіг хвороби. Інфекція може потрапити в організм людини тільки через пошкоджену ділянку шкіри - ранку, викликану порізом, укусом, опіком, подряпиною і так далі.

Спочатку симптоми правця проявляються наступним чином:

  • Неприємні відчуття в області ранки: посмикування м'язів навколо ушкодження, що тягнуть болі;
  • Загальне погіршення стану хворого: занепокоєння, нездужання, зниження апетиту, озноб, головний біль, дратівливість, незначне підвищення температури тіла протягом тривалого часу;
  • Труднощі при русі щелепою, оскільки жувальні м'язи піддаються судом;
  • Спазм ковтальних м'язів;
  • Скутість потиличних м'язів і довгих м'язів спини, що супроводжується посилюється болем;
  • Прискорене дихання;
  • Утруднення дефекації і сечовипускання унаслідок гіпертонусу м'язів промежини;
  • Загальні судоми тривалістю до хвилини;
  • Постійна пітливість.

Чим вище температура тіла людини при правці, тим похмуріше може бути прогноз.

Багато симптоми правця характерні тільки для даного захворювання, тому, володіючи хоча б мінімальною інформацією, слід негайно звернутися за медичною допомогою.

Якщо хворий звернувся в лікарню ще при перших ознаках правця, лікування триватиме в середньому близько місяця. При цьому на 10-12 день стан пацієнта, як правило, вже поліпшується, проте загальна слабкість і скутість м'язів будуть відчуватися ще тривалий час.

Як ускладнень правця можна навести такі приклади: розрив м'язів, пневмонія, компресійний перелом хребта, що може стати причиною інвалідності або летального результату.

В основному, лікування правця носить комплексний характер, тому в жодному разі не можна вдаватися до самолікування або експериментам з народними засобами. 

Джерело

Прочитано 2305 раз

Про нас

Ми – команда проекту «Україна небайдужа» - волонтери та журналісти. Ми робимо цей проект без спонсорів та без політиків. Наша мета – зробити небайдужість державною політикою) Ми захищаємо та підтримуємо тих, хто в цьому потребує – хворих та слабких. Ми розповідаємо про сильних, які роблять добрі та корисні справи, не сподіваючись на підтримку влади. Наша країна має бути затишною та доброю для людей. І робити її такою мусить не влада, не політики, а ми – небайдужі громадяни.