wrapper

Четверг, 22 декабря 2016 20:14

Юрист МБФ "Подих життя" розповів все про субсидії: кому, що і як

Оцените материал
(0 голосов)

Право на отримання адресної безготівкової субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, а також субсидії готівкою на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива (далі - субсидія) поширюється на громадян, які проживають у житлових приміщеннях (будинках) державного та громадського житлового фонду, в тому числі у гуртожитках, - на оплату користування житлом; приватного житлового фонду та фонду житлово-будівельних (житлових) кооперативів - на оплату утримання житла; житлового фонду незалежно від форм власності - на оплату комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива. 

Субсидія на придбання твердого та рідкого пічного побутового палива призначається у разі, коли житлове приміщення не забезпечується електро-, тепло- або газопостачанням для опалення.

Субсидія не призначається, якщо: будь-хто із зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб (осіб, які фактично проживають), яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії (призначенням субсидії без звернення) здійснив купівлю земельної ділянки, квартири (будинку), автомобіля, транспортного засобу (механізму), будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку або оплатив послуги з будівництва, ремонту квартири (будинку) або автомобіля, транспортного засобу (механізму), телефонного (в тому числі мобільного) зв'язку, крім житлово-комунальних послуг у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами та медичних послуг, пов'язаних із забезпеченням життєдіяльності, на суму, яка на дату купівлі (оплати) перевищує 50 тис. гривень

Субсидія є безповоротною і її отримання не пов'язане і не тягне за собою зміни форми власності житла.

Субсидія призначається одній із зареєстрованих у житловому 
приміщенні (будинку) осіб.


Не зареєстрованій особі, яка фактично проживає у житловому приміщенні, субсидія призначається за умови наявності договору найму (оренди) житла і переведення особових рахунків із сплати житлово-комунальних послуг.

У разі смерті особи, якій було призначено субсидію, надання субсидії не припиняється за умови, що у житловому приміщенні (будинку) зареєстровані інші особи, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги.

Право власності на призначення субсидії не впливає. Тобто, за призначенням житлової субсидії може звернутися особа (не власник), яка зареєстрована у будинку (квартирі) і на яку відкрито, в тому числі, особові рахунки, або особа, яка не зареєстрована у будинку (квартирі), при наявності договору найму (оренди) житла і на яку переведено особові рахунки із сплати житлово-комунальних послуг.
Соціальна норма житла для надання субсидій 
13,65 м2 на особу + 35,22 м2 на сім’ю
48,87 м2 Норма на сім’ю з однієї особи
62,52 м2 Норма на сім’ю з двох осіб
76,17 м2 Норма на сім’ю з трьох осіб
89,82 м2 Норма на сім’ю з чотирьох осіб
Соціальні нормативи споживання природного газу
7 м3 на 1 м2 площі На опалення житла (в опалювальний період)
6 м3 на особу На приготування їжі (газова плита)
9 м3 на особу На приготування їжі та підігрів води (газова плита за відсутності гарячого водопостачання і газового водонагрівача)
18 м3 на особу На приготування їжі та підігрів води (газова плита за наявності газового водонагрівача)
Соціальні нормативи централізованого холодного та гарячого водопостачання та водовідведення
2,4 м3 на особу Централізоване постачання холодної води
1,6 м3 на особу Централізоване постачання гарячої води
4,0 м3 на особу Централізоване постачання холодної води 
(за відсутності гарячого водопостачання)
4,0 м3 на особу Централізоване водовідведення
Соціальні нормативи споживання електричної енергії для надання субсидій 
(до 31 грудня 2017 р.)
65 кВт • год. на 1 м2 площі На опалення житла (в опалювальний період)
130 кВт • год. на одну-дві особи 
+ 30 кВт • год. на кожного іншого, але не більш як 250 кВт • год. на місяць У будинках, обладнаних стаціонарними електроплитами 
(за наявності гарячого водопостачання)
150 кВт • год. на одну-дві особи 
+ 30 кВт • год. на кожного іншого, але не більш як 270 кВт • год. на місяць У будинках, обладнаних стаціонарними електроплитами 
(за відсутності гарячого водопостачання)
90 кВт • год. на одну-дві особи 
+ 30 кВт • год. на кожного іншого, але не більш як 210 кВт • год. на місяць У будинках, не обладнаних стаціонарними електроплитами
(за наявності гарячого водопостачання)
120 кВт • год. на одну-дві особи 
+ 30 кВт • год. на кожного іншого, але не більш як 240 кВт • год. на місяць У будинках, не обладнаних стаціонарними електроплитами 
(за відсутності гарячого водопостачання)
Соціальний норматив користування послугами з вивезення побутових відходів
0,4167 м3 На одну особу на місяць

Приклад з прожитковим мінімумом на 2014 рік: Двокімнатна квартира (площа 46,55 кв.метрів), зареєстровано 4 особи. Батько -дохід 2000,00 грн.; Мати — дохід 2000,00 грн.; 2 дітей.
Визначаємо сукупний дохід родини: 2000,00 + 2000,00 = 4000,00 грн.
Визначаємо дохід в розрахунку на одну особу: 4000,00 грн/ 4 особи= 1000,00 грн.
Отриманий результат ділимо прожитковий мінімум в розрахунку на одну особу: 1000,00 грн./1378,00 грн = 0,72
Отримания результат ділиться на 2, та множиться 15 %:
0,72/2 *15 % =5,4 %
Розрахунок обовязкової частки:
5,4 % * 4000,00 грн = 216, 00 грн.
На підставі даних підприємств-надавачів послуг визначається розмір плати за житлово-комунальні послуги у межах норм:
З 01.04.2015 року: опалювальний період -817,45 грн; неопалювальний період — 330,59 грн.
Визначаємо розмір субсидії: 817,45 грн.- 216,00 грн = 601,45 грн. (це сума субсидії в опалювальний період).
Тобто, вказана сім’я, при нарахуванні з 01.04.2015 року за житлово-комунальні послуги у розмірі 817,45 грн., буде фактично сплачувати 216,00 грн., а 601,45 грн. – це субсидія, яка буде перерахована підприємствам-надавачам.
В послідуючому, при підвищенні тарифів на житлово-комунальні послуги, вказана сім’я буде і в подальшому сплачувати 216,00 грн. (в межах соціальних норм).

Для призначення субсидії громадянин, особа якого посвідчується паспортом або іншим документом, подає структурному підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем реєстрації (орендарі - за місцем проживання):
1. Паспорт або інший документ, що посвідчує особу громадянина, який подає заяву.
2. Заяву (бланк заяви надається спеціалістами відділу субсидій).
3. Декларацію про доходи та майновий стан всіх зареєстрованих та членів їх сімей, які зареєстровані за іншою адресою (бланк декларації надається спеціалістами відділу субсидій).
4. Довідки про доходи всіх працездатних осіб.
5. Трудову книжку (для непрацюючих членів сім'ї).
6. Ідентифікаційний номер.
7. Розрахункові книжки за комунальні послуги, електроенергію та теплопостачання. 

Нормативні акти: 
- постанова КМУ «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» від 21 жовтня 1995 р. N 848;
- постанова КМУ «Про удосконалення порядку надання житлових субсидій» від 28 лютого 2015 р. № 106

 

Прочитано 93 раз
Другие материалы в этой категории: « Хто вбив маленького Даню?

Про нас

Ми – команда проекту «Україна небайдужа» - волонтери та журналісти. Ми робимо цей проект без спонсорів та без політиків. Наша мета – зробити небайдужість державною політикою) Ми захищаємо та підтримуємо тих, хто в цьому потребує – хворих та слабких. Ми розповідаємо про сильних, які роблять добрі та корисні справи, не сподіваючись на підтримку влади. Наша країна має бути затишною та доброю для людей. І робити її такою мусить не влада, не політики, а ми – небайдужі громадяни.