wrapper

Среда, 08 февраля 2017 13:23

В окупованому Донецьку у власному кабінеті вибухнув бойовик "Гіві" (ВІДЕО)

Оцените материал
(0 голосов)

Командира підрозділу бойовиків "Сомалі" Михайла Толстих, відомого під прізвиськом "Гіві", убито в контрольованому бойовиками Донецьку.

Про це 8 лютого повідомили в "оперативному командуванні ДНР", повідомляє сепаратистський ресурс ДАН.

"Сьогодні о 06:12 у результаті терористичного акту загинув Герой ДНР, командир батальйону "Сомалі" полковник Михайло Толстих, відомий як "Гіві", – йдеться у повідомленні.

"У кабінеті Толстих у Донецьку прогримів вибух і почалася пожежа. Гіві на той момент був на робочому місці", – сказало джерело російському агентству "Интерфакс".

Співрозмовник не виключив, що теракт міг організувати Київ у зв'язку з "активною участю Толстих в обороні Донецька під час останнього загострення ситуації".

"Він в останні дні разом зі своїм батальйоном обороняв Донецьк, беручи участь у боєзіткненнях на авдіївському напрямку", – заявив співрозмовник агентства.

Ресурс ДАН пише, що "Гіві" загинув від вогнемета "Шмєль". За даними оперативного командування бойовиків ОРДО, загибель "Гіві" спричинила атака з реактивного піхотного вогнемета "Шмєль". Представники ОРДЛО оголосили план "Перехоплення".

Бойовики вважають це продовженням "терористичної війни". На місці події працює "слідча група". У "прокуратурі ДНР" покладають відповідальність за вбивство Толстих на українську диверсійно-розвідувальну групу.

"Цей теракт і вбивство Арсена Павлова (Мотороли), яке відбулося раніше, – ланки одного ланцюга. За терактами стоять українські спецслужби, які вживають зусилля з дестабілізації обстановки в республіці. Безпосередніми виконавцями є диверсійно-розвідувальні групи", - заявив "Интерфаксу" представник "прокуратури".

За його словами, "за гарячими слідами" вже вийшли на ймовірних виконавців.

Пропагандистський російський канал виклав в Інтернет відеозапису з місця загибелі ватажка батальйону бойовиків "Сомалі" Михайла Толстих з позивним "Гіві". Ролик оприлюднений в мережі Youtube. На записі видно пошкоджену пожежею будівлю штабу батальйону "Сомалі".

У так званій "прокуратурі ДНР" бойовиків вважають, що вбивства "Гіві" і "Мотороли" є ланками одного ланцюга.

"Цей теракт і що сталася раніше вбивство Арсенія Павлова (Мотороли) – ланки одного ланцюга. За терактами стоять українські спецслужби, які роблять зусилля з дестабілізації обстановки в республіці. Безпосередні виконавці – диверсійно-розвідувальні групи", – сказав російському виданню представник т.зв. "прокуратури".

Російське видання ІА "Политика сегодня" (сайт зареєстрований в Санкт-Петербурзі – ред.) також публікує коментар ще одного представника НЗФ "ДНР" так званого заступника командуючого "Міноборони ДНР" Едуарда Басуріна.

"Очевидно, що це ланки одного ланцюга, адже радник глави МВС Зорян Шкіряк заявляв про це на своїй сторінці в Facebook", – сказав Басурін.

У той же час, в соцмережі Шкіряк коментує останні події в такий спосіб:
"Російські спецслужби або міждусобойчики з Захарченком, не принципово. Сталося ... Кривавий вбивця і терорист "Гіві", став черговим пасажиром "скаженого ліфта" і наздогнав іншу терористичну потвору, свого коріша, ублюдка "Моторолу".

У той же час уже з самого ранку середи Зорян Шкіряк перебуває у Верховній Раді.

На запитання "Української правди", чи справді він причетний до ліквідації "Гіві", як то подають деякі російські ЗМІ, Шкіряк пожартував: "Так, оце щойно на парашуті біля Ради опустився і одразу до вас".

"А якщо серйозно, то за нашою оперативною інформацією, там 80% ймовірності, що "Гіві" прибрав Захарченко. Можливо, за погодженням з ГРУ РФ, але швидше за все, це такий "міжсобойчик" бойовиків", – додав він.

В Міноборони України підтверджують загибель ватажка бойовиків "Гіві".

Про це на брифінгу у середу повідомив речник Міністерства оборони з питань АТО Олександр Мотузяник.

"Сьогодні вранці в Макіївці був убитий Михайло Толстих на прізвисько "Гіві" – так званий полковник російсько-окупаційних військ, ватажок бандформування "Сомалі", – сказав полковник.

Мотузяник зазначив, що Толстих ще з весни 2014 року брав активну учать в бойових діях проти українських військ, зробив швидку кар’єру, ставши одним із піар-героїв бойовиків та російської пропаганди.

"Проте зловісну славу та нагороди від окупаційної адміністрації він отримав, заплямувавши свої руки кров’ю українців. На совісті "Гіві" – обстріли міст і сіл з важкого озброєння, знущання над полоненими українськими військовими, жорстоке поводження з цивільними, мародерство та інші воєнні злочини", – наголосив полковник.

За словами речника АТО, останнім часом "бандформування "Сомалі" понесло важкі втрати внаслідок численних авантюрних і безглуздих атак на українськї позиції під Авдіївкою".

"Таким чином, у Михайла Толстих було чимало ворогів та недоброзичливців, і сьогодні багатомісячна звивиста й кривава стежка бойовика закономірно обірвалася", – зазначив Мотуязник.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков категорично відкинув звинувачення в можливій причетності Росії до вбивства ватажка угруповання "Сомалі" Михайла Толстих з позивним "Гіві".

"Ми абсолютно однозначно заперечуємо звинувачення на адресу РФ про можливу причетність. Про це не може бути й мови", – підкреслив Пєсков.

"Що стосується того, хто стоїть за спробою дестабілізувати ситуацію (на Донбасі), вони повинні бути виявлені в ході слідчих дій, які проводяться на місці", – сказав прес-секретар Путіна.

Пєсков заявив, що не має інформації, чи буде Москва надавати незаконному збройному формуванню "ДНР" сприяння в розслідуванні вбивства.

"Не можу вам сказати, не володію такою інформацією", – зазначив Пєсков.

Слідство розглядає різні версії загибелі бойовика "Гіві":

Прочитано 503 раз

Про нас

Ми – команда проекту «Україна небайдужа» - волонтери та журналісти. Ми робимо цей проект без спонсорів та без політиків. Наша мета – зробити небайдужість державною політикою) Ми захищаємо та підтримуємо тих, хто в цьому потребує – хворих та слабких. Ми розповідаємо про сильних, які роблять добрі та корисні справи, не сподіваючись на підтримку влади. Наша країна має бути затишною та доброю для людей. І робити її такою мусить не влада, не політики, а ми – небайдужі громадяни.