wrapper

Вторник, 26 сентября 2017 18:58

Переселенці та безробітні зі складу малозабезпечених сімей стають бізнесменами завдяки проекту «Рука допомоги»

Оцените материал
(0 голосов)

За чотири місяці активної фази реалізації проекту «Рука допомоги» у Львівській, Полтавській та Харківській областях його учасниками стали більше тисячі українців. А перші двадцять п’ять учасників проекту вже захистили бізнес-плани та невдовзі отримають фінансову допомогу в розмірі до 64 тис. грн. для започаткування власного бізнесу.

Громадяни, що не мають роботи тривалий час, й переселенці відкриють заклади харчування, міні-ферми, інтернет-магазини, виготовлятимуть меблі, тощо.

Міністр соціальної політики України Андрій Рева впевнений, що повернення довготривалих безробітних на ринок праці виведе значну кількість людей зі стану бідності.

«На жаль, соціальна політика, яка раніше велася в Україні, була спрямована на те, щоб в разі, якщо у людини немає роботи, просто дати їй гроші. Подібна практика приводила до того, що жодних стимулів повертатись на роботу у людини не було. Особливо з огляду на те, що державна допомога по безробіттю практично дорівнювала прожитковому мінімуму, а він в свою чергу дорівнював мінімальній заробітній платі, - зазначив Міністр.- За допомогою проекту «Рука допомоги» держава замість довготривалого соціально вразливого отримувача допомоги одержує платника податків, який забезпечує себе та свою родину».

В держбюджеті на цей рік передбачено 20 млн гривень на допомогу учасникам проекту. Перші 900 тис гривень вже надійшли у пілотні регіони для придбання обладнання та матеріалів учасникам, які вирішили започаткувати власну справу.

Як показала початкова стадія реалізації проекту, в Україні існує потужний суспільний запит на реінтеграцію довготривалих безробітних на ринок праці. Із близько 1,5 тисячі заявок на участь у проекті понад 700 подані за напрямом «допомога у працевлаштуванні», 530 - на участь в оплачуваних громадських роботах і понад 200 – на отримання фінансової допомоги для започаткування власного бізнесу.

Директор Полтавського обласного центру зайнятості Катерина Клавдієва вважає, що завдяки проекту «Рука допомоги» в Україні зміниться відношення до зайнятості в цілому.

«Вперше за часи незалежності у сфері зайнятості з’явився дієвий механізм виведення людей зі стану глибокого безробіття. Це великий стрес – вийти на роботу після тривалої паузи. З цією проблемою зіштовхуються і молоді матусі, які перебували в декретній відпустці, та інші непрацюючі, які втратили мотивацію до роботи. Але у нас є шанс на державному рівні змінити систему, яка дозволяла жити на соціальні виплати, і заохотити людей до роботи», - підкреслила К.Клавдієва.

Довідка: Пілотний проект «Рука допомоги», який впроваджується Міністерством соціальної політики України за підтримки Світового банку, має на меті апробацію механізмів виведення людей зі стану бідності шляхом сприяння у працевлаштуванні,  залученні до громадських робіт або започаткуванні власної справи. Проект реалізується у трьох областях: Львівській, Полтавській та Харківській. За підсумками реалізації пілотного проекту, який завершиться у 2018 році, буде розроблений  законопроект по розповсюдженню успішного досвіду на всю територію України. Очікується, що запровадження нових механізмів дозволить суттєво знизити рівень безробіття в країні, зменшити соціальну напругу та створити нові робочі місця. 

Джерело

Прочитано 914 раз

Про нас

Ми – команда проекту «Україна небайдужа» - волонтери та журналісти. Ми робимо цей проект без спонсорів та без політиків. Наша мета – зробити небайдужість державною політикою) Ми захищаємо та підтримуємо тих, хто в цьому потребує – хворих та слабких. Ми розповідаємо про сильних, які роблять добрі та корисні справи, не сподіваючись на підтримку влади. Наша країна має бути затишною та доброю для людей. І робити її такою мусить не влада, не політики, а ми – небайдужі громадяни.