wrapper

Вторник, 31 января 2017 14:38

Юридичні консультації: Проблемні питання стягнення заборгованності зі сплати аліментів

Оцените материал
(1 Голосовать)

Достатньо гострою є проблема по стягненню заборгованості по аліментам. Наявність рішення суду про стягнення аліментна на утримання дитини до досягнення нею повноліття та звернення його до примусового виконання не 100% гарантією успіху, того що аліменти стабільно будуть стягуватись з боржника. Доволі часто виникають випадки, коли виконавча служба не може стягнути аліменти з боржника через, те що боржник офіційно не працює.

З метою спонукати боржника виконувати рішення суду рекомендую звертатись до правоохоронних органів із заявою про вчинення боржником кримінального правопорушення передбаченого статтею 164 Кримінального кодексу України.

Так, згідно статті 164 КК України, злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей (аліментів), а також злісне ухилення батьків від утримання неповнолітніх або непрацездатних дітей, що перебувають на їх утриманні, карається громадськими роботами на строк від вісімдесяти до ста двадцяти годин або арештом на строк до трьох місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

Під злісним ухиленням від сплати коштів на утримання дітей (аліментів) або на утримання непрацездатних батьків слід розуміти будь-які діяння боржника, спрямовані на невиконання рішення суду (приховування доходів, зміну місця проживання чи місця роботи без повідомлення державного виконавця, приватного виконавця тощо), які призвели до виникнення заборгованості із сплати таких коштів у розмірі, що сукупно складають суму виплат за три місяці відповідних платежів.

Перед звернення до правоохоронних органів із заяво про злочин, необхідно підготувати ряд документів, які будуть становити доказову базу у кримінальному провадженні, такими документами можуть бути довідка виконавчої служби про тривалість та розмір заборгованості боржника зі сплати аліментів, рішення суду про присуджені аліменти, постанова про відкриття виконавчого провадження.

Слід зауважити, що виконавча служба повинна попередити боржника про кримінальну відповідальність у разі ухилення від сплати аліментів.
Прийняття заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події незалежно від місця і часу їх учинення, повноти отриманих даних, особи заявника здійснюється цілодобово і невідкладно тим органом поліції, до якого надійшла заява чи повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення та іншу подію, або слідчим, або іншою посадовою особою органу поліції, якою самостійно виявлено з будь-якого джерела обставини, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення.

Заява про злочин може бути подана заявником особисто у відділі поліції, або надіслана поштою, телеграфом, факсимільним зв’язком або зв’язком іншого виду.

Відповідно до статті 60 КПК України, заявник має право отримати від органу, до якого він подав заяву чи повідомив про кримінальне правопорушення, документ, що підтверджує її прийняття і реєстрацію, подавати на підтвердження своєї заяви речі і документи, отримати інформацію про закінчення досудового розслідування.

Відповідно до статті 214 КПК України, слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

Досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

У справах про кримінальне правопорушення, захисником, представником, може бути лише адвокат, відомості якого внесені до Єдиного реєстру адвокатів України.

За наслідками досудового розслідування, складається обвинувальний висновок та направляється до суду, який розглядає справу та виносить обвинувальний вирок.

Прочитано 907 раз

Про нас

Ми – команда проекту «Україна небайдужа» - волонтери та журналісти. Ми робимо цей проект без спонсорів та без політиків. Наша мета – зробити небайдужість державною політикою) Ми захищаємо та підтримуємо тих, хто в цьому потребує – хворих та слабких. Ми розповідаємо про сильних, які роблять добрі та корисні справи, не сподіваючись на підтримку влади. Наша країна має бути затишною та доброю для людей. І робити її такою мусить не влада, не політики, а ми – небайдужі громадяни.