wrapper

Четверг, 11 мая 2017 15:35

На громадське обговорення виносяться нові правила застосування примусових заходів медичного характеру

Оцените материал
(0 голосов)

 

Міністерство охорони здоров'я України пропонує для громадського обговорення проект наказу «Про затвердження правил застосування примусових заходів медичного характеру в спеціальному закладі з надання психіатричної допомоги». Документ доступний за посиланням  http://www.moz.gov.ua/ua/portal/Pro_20170503_1.html.

За рішенням суду примусові заходи застосовують до осіб, які скоїли суспільно-небезпечні діяння, але визнані неосудними. Така психіатрична допомога має на меті інтегрувати цих людей у суспільство та запобігти вчиненню ними повторних суспільно-небезпечних діянь.

«Зміни, відображені у наказі, дозволять наблизити допомогу до хворого. Впровадження нових правил сприятиме своєчасній та якісній психіатричній допомозі неосудним. При цьому будуть збережені соціальні контакти з близькими та родичами, що не мають можливості регулярно приїжджати до пацієнтів, які отримують лікування в іншому регіоні. Кім того мережа закладів, де надаватимуть таку допомогу дозволить уникнути неефективних та необґрунтованих фінансових витрат на транспортування пацієнтів», – зазначає Оксана Сивак, заступник міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції.

Залежно від характеру та тяжкості захворювання, тяжкості вчиненого діяння, з урахуванням ступеня небезпечності психічно хворого для себе або інших, суд може застосувати такі стаціонарні види примусових заходів медичного характеру:

госпіталізація до психіатричного закладу із звичайним наглядом;

госпіталізація до психіатричного закладу з посиленим наглядом;

госпіталізація до психіатричного закладу із суворим наглядом.

При звичайному нагляді неосудна особа зможе самостійно, без супроводу медичного працівника, залишати палату, відділення та заклад. Нині ця можливість не реалізована. Станом на початок березня цього року такого нагляду потребувало 654 пацієнта.

При посиленому нагляді людина зможе без супроводу медпрацівника залишати палату та відділення. Хоч виходити за межі закладу самостійно – заборонено. Таких пацієнтів налічується близько 400.

Суворий нагляд передбачає вільне пересування у межах відділення, проте залишати його без супроводу медичного працівника особа не матиме змоги. Нині кількість таких пацієнтів сягає до 600.

Проект наказу розроблений МОЗ з урахуванням рішень Європейського суду з прав людини у межах плану заходів з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини.

Пропозиції та зауваження до проекту можна надати протягом місяця з дати публікації на поштову адресу МОЗ України або на e-mail: Этот адрес электронной почты защищён от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра..

Прочитано 307 раз

Про нас

Ми – команда проекту «Україна небайдужа» - волонтери та журналісти. Ми робимо цей проект без спонсорів та без політиків. Наша мета – зробити небайдужість державною політикою) Ми захищаємо та підтримуємо тих, хто в цьому потребує – хворих та слабких. Ми розповідаємо про сильних, які роблять добрі та корисні справи, не сподіваючись на підтримку влади. Наша країна має бути затишною та доброю для людей. І робити її такою мусить не влада, не політики, а ми – небайдужі громадяни.